Annons

Annons

Lasse Berghagen: ”bättre morfar än pappa”

Lasse Berghagen tror han är en bättre morfar än pappa. För Expressen berättar han också om tankarna kring det ofrånkomliga slutet. "Jag tycker inte om döden, men jag är inte rädd för den", säger han.

Lasse Berghagen på inspelningen av SVT 60 år i november 2016.

Lasse Berghagen. Bild: IBL Bildbyrå

I nästan 20 år var Lasse Berghagen Sveriges egen allsångsledare. Sommar efter sommar höll han hov på Sollidens scen på Skansen och sjöng om Mälarens bräckta vatten (”en blandning av sött och salt”).

Den 13 maj fyller Lasse Berghagen 73 år.

Annons

Tidigare kunde han boka upp sig på musikaler som låg tre år framåt i tiden, nu tar han ”ett år i taget”. Även om han är mindre förtjust i resande och att sitta på hotellrum, kan han fortfarande känna sig som nitton, säger han i en intervju med Expressen.

Han säger att han inte är rädd för att bli sjuk, men är ödmjuk inför saker och ting kan förändras snabbt.

– Jag tycker inte om döden. Jag är inte rädd för den, men jag har förlorat så många goa vänner de senaste åren och jag har en sorg och saknad efter dem. Magnus Härenstam, min syster och flera andra som jag har bollat tankar med och haft som mentorer finns inte längre här. Det har jag nog inte riktigt lyckats bearbeta, säger han.

Lasse Berghagen och Magnus Härenstams änka, Birgitta Härenstam, vid en paneldebatt på Bio Sture 2015.

Lasse Berghagen och Magnus Härenstams änka, Birgitta Härenstam, vid en paneldebatt på Bio Sture 2015. Bild: IBL Bildbyrå

Lasse Berghagen ”Stockholm i mitt hjärta”

Häromåret, 2016, opererade han en hjärtklaff som hade gått sönder.

– Det har gått jättebra efter operationen och allt tickar på. Läkaren på Karolinska sade ”Stockholm i mitt hjärta” och klappade mig på bröstkorgen. Av honom fick jag instruktioner att leva som normalt. Innan jag opererades kände jag mig andfådd och det tog emot när jag gick på promenader.

Varje dag går han runt en och en halv timme för att hålla sig i form. Sedan tjugo år tillbaka har också dragit ner på storleken på portionerna.

Lasse Berghagen i samband med turnépremiär

Lasse Berghagen. Bild: IBL Bildbyrå

Just nu är han aktuell med sin tredje barnbok –”Filippa & morfar i djurens hus”. Han skriver inte för att bli rik utan för att det är kul att ”leka fram dem”.

Precis som sin pappa har Lasse Berghagen alltid jobbat mycket. Sin egen pappa lärde han känna på djupet först efter att pappan gått i pension. Under sina fisketurer pratade de om livsfrågor som blev djupare och djupare.

– Jag får nog vara realistisk och erkänna att jag själv också har varit en bättre morfar än pappa. Jag tar mig mer tid nu. Sina egna barn tar man lätt för givet, det gör man inte med barnbarnen, säger han till Expressen.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Här är fem saker du kanske inte visste om  Lasse Berghagen

Lasse Berghagens nya passion är att skriva barnböcker

Lasse Berghagens oväntade Skansenbesök: Världens bästa pepp


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…