Annons

Annons

Örtbakad laxsida med gurkyoghurt

Hela middagen i en form med läckert örtbakad lax och ungrostad potatis och tomater. Lika gott till vardag som till fest!

LAx i ugn med örter och citron recept

Lax i ugn med örter och citron

4 personer

1,2 kg hel laxsida med skinn
900 g delikatesspotatis
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ krm rosépeppar
500 g cocktailtomater, gärna 
i olika färg och storlek
Örtvinägrett:
4 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl finhackade valfria örter
3 msk finhackad dill
Topping:
1 dl valfria hackade örter, 
t ex persilja, dill eller basilika
2 msk pressad citronsaft
2–3 msk olivolja
Garnering:
basilika
rivet citronskal
citronklyftor
gurkyoghurt, se recept

Annons

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skrubba potatisen. Är potatisarna stora så skär dem i halvor eller kvartar. Lägg potatisen i en långpanna med bakplåtspapper. Skala och skiva vitlöken tunt och strö över potatisen. Ringla över olja och blanda runt så att oljan kommer åt överallt. Strö över flingsalt. Tillaga strax under 
ugnens mitt, ca 10 minuter.
3. Putsa laxen. Krydda med salt, peppar och rosépeppar. Lägg laxen på potatisarna och tillaga i ugnen, ca 10 minuter. Ta ut plåten, lägg på tomaterna och tillaga ca 10 minuter till.
4. Örtvinägrett: Blanda olja, vinäger, salt, peppar, örter och dill, häll sedan i formen.
5. Topping: Blanda örter, citronsaft och olja och fördela på laxen. Garnera med örter och citron, och servera med gurkyoghurt.

Gurkyoghurt
Hyvla ½ gurka, gärna 
med osthyvel. Blanda gurka, 3 dl grekisk yoghurt och 2 msk finhackad dill. Smaka av med 1–2 krm salt och 1 krm svartpeppar.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Smarrig smördegsrulle 
med lax

Lax med med lime- och dillsmör

Pulled lax med mango- och ananassalsa


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…