Annons

Annons

Lax med picklade grönsaker

Pigga upp laxen med snabbpicklade rotsaker och servera med dillpesto.

4–6 portioner
1 kg hel lax med skinn
3 msk finhackade örter t ex, basilika och dill
2 citroner, finrivet skal
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Picklade grönsaker:
1 polkabeta
2 gulbetor
2–3 morötter
3 dl vatten
1 dl ättika, 12 %
2 dl strösocker
4 kardemummakärnor
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 stjärnanis
Garnering:
småbladig sallad
dill
Servering:
dillpesto,  se recept
grillade citronskivor

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

1. Sätt ugnen på 150°.
2. Putsa laxen och lägg den med skinnsidan ner i en långpanna med bakplåtspapper. 3. Blanda örter, citronskal, finhackad vitlök, olja, salt och peppar och massera in i laxen. Tillaga strax under mitten i ugnen tills laxen har en innertemperatur på ca 55°, 25–30 minuter. Ta ut och låt laxen svalna något.
3. Picklade grönsaker: Skala betor och morötter, och skiva dem tunt på mandolin eller med en osthyvel. Koka upp vatten, ättika, socker och kryddor i en kastrull. Låt svalna. Häll den ljumma lagen över rotfrukterna. Låt dra, ca 1 1/2 timme.
4. Vid servering: Lägg på picklade grönsaker, salladsblad och dill på laxen. Servera med dillpesto och grillade citronskivor.

Dillpesto:

4 portioner: Repa 3–4 dl färsk dill. Mixa dillen med 2 msk raps- eller solrosolja. Tillsätt 3 msk raps- eller solrosolja, 50 g pinjekärnor och 30 g riven parmesanost och mixa till en röra. Salta och peppra.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…