Annons

Annons

Lax med räkor och citronhollandaise

Bjud på en ljuvlig lax fylld med en krämig räkröra. Toppa med en sötsyrlig citronhollandaise!

Lax med räkor och citronhollandaise

Lax med räkor och citronhollandaise

4 personer

4 portionsbitar skinnfri lax 
à ca 175 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Räkfyllning:
500 g oskalade räkor
3 msk kapris
3 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
2 msk finhackad dill
1 dl riven lagrad ost

Annons

Garnering:
räkor
dill

Servering:
bondbönor
haricots verts
morötter
citronhollandaise, se recept nedan

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Putsa laxen. Skär ett längsgående snitt i varje laxbit. Salta och peppra.
3. Räkfyllning: Skala räkorna. Spara några hela räkor till garnering. Grovhacka räkorna. Blanda räkor, kapris, crème fraiche, majonnäs, dill och ost, fördela sedan alltihop i laxsnittet.
4. Lägg laxen i en smord ugnsform och gratinera strax under ugnens mitt, 12–14 minuter.
5. Vid servering: Garnera med räkor och dillvippor. Servera med kokta bönor, kokta morötter och citronhollandaise.

Citronhollandaise
6 personer
Smält 200 g smör. Fyll en större kastrull med vatten och ställ en mindre kastrull inuti. Blanda 2 äggulor och 2 msk vatten i den lilla kastrullen. Hetta upp vattnet i den undre kastrullen, men det får inte koka. Rör hela tiden i äggsmeten tills den börjar tjockna en aning. Lyft bort kastrullen från vattenbadet och från värmen. Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under vispning. Var väldigt noga med att inte få med smörets vita bottensats. Smaksätt med rivet skal från ½ citron, ½ tsk pressad citronsaft och salt.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Ugnsbakad lax med pepparrot och räkor

Krämig pastasallad med rökt lax och wasabi

Ingefärsmarinerad lax med citronsås


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…