Annons

Annons

Laxtårta med räkor och pepparrot

Lax, räkor, krämig färskost och pepparrot. En riktig festtårta som passar fint både som förrätt och på ett buffébord.

Laxcheesecake
6–8 personer
Botten:
200 g kavring
100 g smör

Fyllning:
4 gelatinblad
200 g kallrökt skivad lax
250 g oskalade räkor
1 liten rödlök
2 msk finklippt gräslök
3 msk finhackad dill
3 msk finriven färsk pepparrot
400 g färskost
2 dl gräddfil
1/2 dl små gröna ärter

Annons

Garnering:
ca 20 räkor, skalade
2 msk finhackad rödlök
1 msk finklippt gräslök
dillvippor
ev blåklint

1. Botten: Kantskär och mixa brödet, gärna i en matberedare. Smält smöret. Blanda smör och smulor och tryck ner i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett smort bakplåtspapper i botten på formen. Låt vila i kylen.
2. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Strimla laxen fint. Skala och grovhacka 
räkorna. Skala och finhacka löken. Blanda gräslök, dill, pepparrot, färskost och gräddfil. Krama ur 
gelatinbladen noga och smält dem på svag värme i lite vatten. Tillsätt lite fyllning och rör om. Blanda ner gelatinblandningen i fyllningen. Tillsätt lax, räkor, lök och ärter.
3. Fördela fyllningen över bottnen och släta till ytan med en slickepott. Låt stå kallt, minst 5 timmar men gärna över natten.
4. Vid servering: Garnera med 
skalade räkor, lök, gräslök, dill och gärna lite blåklint.

Gilla Året Runt på Facebook

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Smörgåstårta med lax och räkor

Laxcheesecake med stenbitsrom

Sillsmörgåstårta med skinka och citron

 


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…