Annons

Annons

Ostgratinerad kräft- och laxgratäng

Bjud på en härligt krämig gratäng med lax, kräftstjärtar och västerbottensost! Dessutom får du massor av fräscha grönsaker i samma form.

Laxgratäng med kräftstjärtar recept

Laxgratäng med kräftstjärtar

4 personer

600 g laxfilé utan skinn
1 tsk salt
1 krm citronpeppar
100 g kräftstjärtar
65 g spenat
150 g skogschampinjoner
½ squash
2 vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater, gärna 
i olika färger och storlekar
2 msk smör

Annons

Gratängsås:
2 ½ dl vispgrädde
2 msk fiskfond
1 dl vitt vin
1 msk pressad citronsaft
3 msk finhackad dill
2 msk finhackad basilika
75 g riven lagrad ost, 
t ex västerbottensost

Garnering:
grillad tomatkvist
Servering:
blandad sallad
bröd

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Ansa och skär laxen i kuber. Salta och peppra.
3. Låt kräftstjärtarna rinna av.
4. Ansa spenaten. Ansa och dela svampen i halvor eller kvartar om de är stora. Tärna squashen. Skala och skiva vitlöken. Fräs svamp, squash och vitlök blankt och smidigt ca 4–5 minuter. Tillsätt spenaten och låt 
den bli blank och smidig. Vänd ner tomaterna och låt allt fräsa samman i ett par minuter. Häll över i en smord ugnsform.
5. Lägg på lax och kräftstjärtar.
6. Gratängsås: Blanda grädde, fond, vin, citronsaft, dill, basilika och ost, och häll i formen.
7. Gratinera strax under ugnens mitt, 18–20 minuter. Garnera med dill eller basilika och ev en grillad tomatkvist. Servera med lite sallad och bröd.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Lax- och spenatgratäng

Laxgratäng med räkor och romsås

Tortellinigratäng med lax och räkor


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…