Annons

Annons

Laxgratäng med spenat och räkor

Förena godsaker som lax, räkor, smarrig sås och en smakrik ost i en och samma form – vilken lyx!

Laxgratäng med spenat och räkor

4 personer
4 portionsbitar skinn- och benfri lax à 175–200 g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm rosépeppar
500 g oskalade räkor
400 g färsk spenat
½ purjolök
2 msk smör
800 g kokt kall potatis
3 msk finhackad dill
Gratängsås:
2 dl kyld bearnaisesås, färdig 
på burk
2 dl turkisk yoghurt
2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost
Garnering:
150 g salladsärter
räkor, se ovan och punkt 3
dill
citronklyftor
Servering:
sallad

Annons

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Putsa fisken. Krydda med salt, svart- och rosépeppar.
3. Skala räkorna. Spara några till garnering.
4. Skölj spenaten och skala och strimla purjolöken. Fräs det blankt utan att det får färg i en stekpanna med smör.
5. Skiva potatisen och blanda den med spenat- och purjolöksblandningen, räkor och dill. Lägg över i en smord ugnsform.
6. Gratängsås: Blanda bearnaisesås, yoghurt och ost. Fördela ⅓ av gratängsåsen på potatisarna. Lägg på lax och bred på resten av gratängsåsen.
7. Grädda strax under mitten i 
ugnen till fin färg och laxen tillagad, 16–18 minuter.
8. Ansa salladsärterna och koka dem i lättsaltat vatten, ca 1 minut. Spola dem i kallt vatten.
9. Vid servering: Garnera med 
salladsärter, räkor, dill och citronklyftor och servera med sallad.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Laxgryta med saffran och räkor

Laxgratäng med räkor och ägg

Enkel laxgratäng med räkor


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…