Annons

Annons

Laxpaj med mycket ost

En god paj gör alltid succé på buffén. Här har vi fyllt ett pajskal med kallrökt lax och en massa krämig ost.

Bjud på paj med lax

Lax i paj är en klassiker som alltid blir rätt.

6-8 bitar
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Recept: Nyttigare pajdeg>>

Fyllning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
salt, svartpeppar
4 dl riven Västerbottensost
1 dl riven parmesanost
3 msk finhackad dill
200 g kallrökt skivad lax

Annons

Garnering:
kallrökt skivad lax
dill
citronskiva

Sätt ugnen på 225 grader.
Mixa smör och mjöl till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en degboll. Svep in i plastfolie och lägg i kylen ca 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och förgrädda ca 10 minuter.

Strimla laxen. Vispa ihop ägg, grädde, crème fraiche. Rör ner ost och dill. Fördela hälften av stanningen i pajskalet. Lägg ner 3/4 av laxen och häll i resten av stanningen. Lägg de sista laxstrimlorna som en solfjäder.

Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter tills pajen stannat och fått fin färg. Känn efter med sticka så att den är klar, och täck eventuellt med folie mot slutet om det behövs. Garnera med laxskivor, dill och citronskiva.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Recept på fler goda pajer hittar du här>>

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…