Annons

Annons

Laxtårta med räkor och sparris

Ett recept på en riktigt festtårta. Om det blir över av den goda laxtårtan så går den utmärkt att frysa.

 

lax och sparristarta

Laxtårta med räkor och sparris, så gott!

6–8 personer
200 g riven kavring
75 g smält smör
1+1 stor röd lök, hackad
250 g kall- eller varmrökt lax
1 burk, ca 200 g, skalade räkor i lag
2 dl gräddfil
3 dl crème fraiche
4 gelatinblad
1 burk, 50 g, röd stenbitsrom
1 förp vattenkrasse
1 bunt sparris, lätt förvälld
salt, vitpeppar

Annons

Blanda den rivna kavringen med smöret och tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Förvara kallt minst en timme.

Blanda rödlökshack från 1 lök, lax, räkor, gräddfil och crème fraiche med lite nymald vitpeppar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. När de blivit mjuka, krama ur vattnet och smält dem på svag värme. Häll ner det smälta gelatinet i lax- och räkröran och blanda om.

Häll smeten (spara lite till tårtkanten) ovanpå kavringen och låt tårtan stå kallt ett par timmar.

Rensa bort nedre delen av sparrisen och koka sparrisen snabbt i lättsaltat vatten 3–5 minuter. De ska inte bli helt mjuka!

Vid servering, ta bort formens ytterring och dekorera tårtan med rom, rödlökshack och vattenkrasse. ”Sparrisljusen” fäster du med den sparade smeten. Klipp vattenkrasse och lägg längs kanten.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…