Annons

Annons

Laxterrin med räkor och gräslökssås

Bjud på en läcker laxterrin med räkor och gräslökssås. Perfekt på en skaldjursbuffé!

Laxterrin med gräslökssås

Laxterrin med räkor och gräslökssås

8 bufféportioner
400 g laxfilé
5 dl fiskbuljong av tärning
salt och peppar
2 ½ dl crème fraiche
2 ägg
25 g smör
200 g spenat
1 knivsudd muskotnöt
200 g skalade räkor, ca 500 g oskalad vikt

Annons

Garnering:
1 citron, delad på mitten
ca 20 skalade räkor
1 ask krasse

Servering:
gräslökssås, se recept nedan

1. Sätt ugnen på 150°.
2. Tärna laxen. Koka upp buljongen. Lägg i laxen och låt koka,10 minuter. Häll av buljongen. Lägg laxen i en skål och mosa den med en gaffel. Salta och peppra.
3. Vispa samman crème fraiche och ägg.
4. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i spenaten och krydda med muskot. Stek på svag värme, 5 minuter. Mixa. Tillsätt hälften av ägg- och crème fraicheblandningen till spenaten.
5. Hacka räkorna. Blanda hackade räkor och lax, och blanda ner resten av ägg- och crème fraicheblandningen.
6. Klä en avlång form, ca 1 liter, med bakplåtspapper.
7. Lägg i hälften av laxsmeten i botten på formen. Lägg på spenatröran och avsluta med laxsmet. Slå formen lite mot köksbänken så att luftfickor försvinner. Täck formen med aluminiumfolie. Ställ formen i ett vattenbad med varmt vatten och tillaga i ugnen till en innertemperatur på 60°, ca 1 timme. Låt kallna innan den tas ur formen.
8. Vid servering: Garnera med citron, räkor och krasse.

Gräslökssås

Blanda 3 dl crème fraiche, rivet skal från 1 citron, 1 skalad och finhackad schalottenlök och 3 msk hackad gräslök. Smaka av med salt  och peppar.

Gilla Året Runt på Facebook

Recept: Janet Gustavsson
Foto: Erik Karlsson

Prova också:

Läckraste skaldjursbuffén med räkor, krabba och musslor

Smördegspaj med räkor

Laxgratäng med spenat och räkor


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…