Annons

Annons

Leila höll på att dö av getingsticket

För de flesta är ett getingstick ingen större fara. Men för Leila Sipola, 60, kan ett getingstick leda till döden.

Leila Sipola höll på att dö av getingstick

Leila Sipola höll på att dö av getingstick

För den som lider av getingallergi kan sommarmånaderna vara en riktig plåga.
Getinggift hör till de farligaste gifterna i vår natur. Men för de flesta är ett getingstick ingen större fara. Vanligtvis kan man känna obehag och få svullnad och klåda vid bettet.
Men när Leila Sipola en varm sommardag i juli 2008 blev stucken av en geting drabbades hon av en anafylaktisk chock som kunde ha slutat med döden.
– Min man och jag glasade in uterummet då jag kände jag hur det stack till i lillfingret. Det hann sticka tre gånger, innan jag upptäckte att det var en geting som satt fast med sin gadd, säger Leila.
Inom loppet av fem minuter svullnade halsen och ögonen igen och hon var nära att svimma flera gånger på väg in till akuten.
– I bilen svullnade huvudet upp som en fotboll och när jag fick svårt att andas insåg jag att det var bråttom, säger Leila.
På akutmottagningen fick hon snabbt en adrenalinspruta i armen och flera kortison- och antihistamintabletter som dämpade den allergiska reaktionen och klådan. Hon fick även en remiss för en allergiundersökning som visade att hon tillhörde den grupp med allvarlig getingallergi där ett stick kan vara livshotande.
– Efteråt var jag livrädd för att dö och slog ihjäl varenda geting jag såg, säger Leila.
Sedan barnsben har hon haft en rad allergier och reagerat med klåda, täppt näsa och kliande och rinnande ögon på allt från björk och kvalster till starka dofter från blommor och parfymer.
– Trots doftallergin är trädgården min stora passion. Men numera ser jag upp med getingarna.
I år avslutar hon en fem år lång allergivaccinering, en så kallad hyposensibilisering, vid allergimottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och kan känna sig trygg när getingarna härjar som värst.
– Det är märkligt att jag plötsligt kunde få getingallergi efter att ha fått cirka 15 getingstick under mitt liv utan att jag reagerat tidigare, säger Leila.

Annons

Av Margaretha Eldh Foto Johanna Norin

LÄS OCKSÅ: Lennart dog nästan av getingsticket.


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…