Annons

Annons

Leslie från USA hittade en ny familj i Sverige

Leslie från Texas kom till Sverige för att delta i TV-programmet ”Allt för Sverige”. Det gick inte så bra i TV-tävlingen, men Leslie hann bli förtjust i sina förfäders hemland. Och nu har hon kommit tillbaka för att träffa sina släktingar!

Leslie tillsammans med Tommy och Tommys mor Ingers

Leslie tillsammans med Tommy och Tommys mor Ingers

Leslie Longoria, 50, skiner som en sol när hon träffar släkten hemma hos makarna Inger och Lars Nyström i Lödöse, mellan Göteborg och Trollhättan.

– Tänk att jag är tillbaka i Sverige, säger Leslie och ger Ingers och Lars son, Tommy Nyström, en tacksam blick.
Och så tillägger hon:
– Utan Tommy hade min dröm aldrig gått i uppfyllelse! Tommy är målare till yrket, men för mig är han som sagans fe som viftar med trollspöet!
Till vardags bor Leslie i den lilla staden Waelder i Texas i USA, där hon lever ihop med sina gamla föräldrar. Leslie har varit gift fyra gånger och hon har tre barn och tre barnbarn. Hon har pluggat ekonomi, jobbat som taxichaufför och drivit en antikhandel.
– Mitt senaste jobb var som snabbköpskassörska, men nu är jag arbetslös, förklarar hon. Det är tufft att få ekonomin att gå ihop. Jag måste hela tiden vända på slantarna. Men det har jag gjort i hela mitt liv, jag är van.

Annons
Leslie träffar sin släkt i Sverige

Leslie träffar sin släkt i Sverige

Släktforskning har varit ett av Leslies fritidsintressen. Bland sina förfäder har hon hittat bönder som på 1800-talet gömde den beryktade revolvermannen och rånaren Jesse James.
– Mina släktingar var inga onda människor, säger Leslie. De var bara rädda. När Jesse James kom till deras gård vågade de inte säga nej.
Sin farmor, Signe Olivia Nordberg, har Leslie tydliga minnesbilder av, trots att Leslie bara var tre år när farmodern dog.
– Signe var en kvinna som gjorde intryck. Men jag förstod inte vad hon sa. Hon pratade bara svenska och spanska.
– Farmor tillbringade en stor del av sitt liv på Kuba. Det var där hon träffade min farfar.
Leslies farfar var en Texas Ranger (en delstatspolis) som tvingades fly utomlands sedan han på order dödat mexikaner. På Kuba föll han för Leslies farmor, eftersom hon red som en hel karl.
Inger Nyström, 79, lyssnar intresserat. Hennes pappa, Nils Nordberg, var syssling med Leslies farmor Signe.
– Känslan för hästar ligger tydligen i blodet, säger Inger. Min man Lars och jag har ägnat oss åt hästuppfödning.

Jag var skeptisk

År 2012 skadade Ingers son Tommy, 53, knät när han spelade bowling. Under sjukskrivningen började han ägna sig åt släktforskning.
Det dröjde inte länge förrän Tommy fann Leslie på Facebook. ”Jag tror att vi är släkt”, skrev Tommy till henne.
– Jag var skeptisk, erkänner Leslie. Men det visade sig ganska snart att Tommy hade rätt. Vi är avlägsna kusiner, som vi säger i Amerika.
Tommy tyckte att Leslie skulle komma till Sverige och hälsa på. Men Leslies mamma var dement och hennes pappa började också bli skröplig. Dessutom hade Leslie inte pengar till en sådan resa.

Förra året meddelade Tommy att han kommit på ett sätt att få Leslie till Sverige – gratis.
– Det skulle inte kosta mig en enda krona, säger Leslie på svengelska, med stark amerikansk brytning.
Jodå, lite svenska kan hon prata. Fast det är inte så lätt med å, ä och ö.
– Tommys förslag var att jag skulle vara med i TVprogrammet ”Allt för Sverige”.
Leslie pratade med sin pappa. Han sa att han kunde ta hand om sin fru själv, så Tommy anmälde Leslie till programmet och så var bollen i rullning.
– Plötsligt hade vi ett TV-team hemma på vår gård, säger Leslie och ler. Det var spännande.
Så fort Leslie satte fötterna på svensk mark, kände hon sig hemma.
– Det var som om jag kunde vara mig själv här, säger hon.
Och första mötet med Tommy och hans fru Eva var kul. Det ägde rum under inspelningen av Allt för Sverige.

Deltagarna i Allt för Sverige 2014

Deltagarna i Allt för Sverige 2014

Leslies medverkan i TV-programmet blev inte så lång som hon hade önskat. Hon blev den andra deltagaren som åkte ut ur tävlingen.
– Vi skulle lära oss svenska sånger och jag föll på att jag inte fattade hur mp3-spelaren fungerade, förklarar hon. Modern teknik är inte min grej!

Efter sitt deltagande i Allt för Sverige fick Leslie många svenska fans.
En kvinna i Mjölby startade en insamling, för att Leslie skulle kunna återvända till Sverige. Insamlingen gav 6 000 kronor och Tommy och hans familj beslöt att skjuta till de pengar som saknades, för att Leslie skulle kunna besöka Sverige även i år.
– I USA är Leslies liv tufft, förklarar Tommy.
Hennes föräldrar, som systern Wendy tittar till medan Leslie är här, ligger numera mest bara på sängen, håller varandra i händerna och lyssnar på radio.
Leslie fyller i:
– När jag reste hem till USA förra året, skickade Tommy med mig ett foto på min pappas morföräldrar, morbröder och en moster, berättar Leslie.
– Pappa blev oerhört rörd när jag visade honom den bilden. Och det var i sista minuten… I dag är pappa blind.

Närmast funderar Leslie på att öppna en ny antikshop hemma i Texas.
– Det är där jag har mina föräldrar och mina barn och barnbarn. Men det här är livet, säger hon och gör tummen upp för Sverige – och för Inger, Lars, Tommy, Tommys söner Joakim och Johan och de andra släktingarna som har samlats runt kaffebordet i Lödöse denna dag.
Allt för Sverige!

Av Mats Å Johansson Foto: Leif Boström, Andreas Hillergren/SVT


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…