Annons

Annons

”Let’s dance” -vinnaren Kristjan Lootus: Dans är inte det viktigaste i livet

2011 vann han med Jessica Andersson och i år dansar han med Linda Lindorff. Men för Kristjan finns det viktigare saker än danstävlingar. När flyktingkrisen bröt ut i höstas fanns han med och sträckte ut en hjälpande hand.

Kristjan Lootus

Kristjan med personal och besökare utanför Refugees Welcome Stockholms lokaler vid Centralstationen.

Han kommer springande med andan i halsen och ber om ursäkt för att han är sen, en trafikolycka har sinkat honom på vägen.
Vi har stämt möte med Kristjan Lootus, 37, på Stockholms centralstation, för att han ska ta med oss till Refugees Welcome Stockholm, en frivilligorganisation där Kristjan har varit engagerad det senaste året. Organisationen ger tillfällig och långsiktig hjälp åt flyktingar som kommer till Stockholm. Verksamheten bygger på gåvor från privatpersoner och företag.
Kristjan har bland annat hjälpt till med att köra nyanlända personer till flyktingboenden. Han har också delat ut mat och haft kontakt med företag som har skänkt hygienartiklar, med mera.
Men ibland räcker det med att bara ”vara en person med ett hjärta och två öron”, för att bistå en medmänniska som kommer till hjälpcentret med traumatiska erfarenheter i ryggsäcken.

Annons

Böner i stället för bönor

Refugees Welcome Stockholm håller till i en vit barack på Klarabergsviadukten, utanför Centralstationen.
På en whiteboardskylt uttrycks vad som behövs just den här dagen: ”Kokta ägg, snabbkaffe och bullar.” Och: ”Fred på jorden!”
– Jag minns en dag, när någon hade stavat fel på skylten. Det stod: ”Vi önskar böner”, i stället för bönor.
– Men vem vet, kanske är böner just vad som behövs, säger Kristjan och skrattar varmt.
Utanför baracken möter Kristjan Annelie Lindgren. Hon är transportansvarig och ser till att flyktingarna kommer iväg till de olika flyktingboendena runt om i Stockholm.
Annelie blir förtjust när hon ser Kristjan. De kramas och tar en stilla svängom på trottoaren. Vi möter även Mahmoud, som har kommit från Libyen till Stockholm fem dagar tidigare.

Köpte toapapper och bröd på kupong

Efter samtalet med personal och flyktingar går vi vidare till ett närliggande kafé, för att få höra Kristjan berätta om sitt liv.
Kristjan växte upp i Estlands huvudstad Tallinn, med mamma, pappa och en äldre bror.
Han beskriver sina första tio-tolv år, då Estland fortfarande var en Sovjetrepublik, fram till 1991.
– Jag kommer ihåg att vi fick kuponger, för att kunna köpa ett visst antal bröd, toalettrullar och andra nödvändiga saker.
Båda Kristjans föräldrar var lärare på Tekniska universitet i Tallinn.
I lägenheten ovanför Kristjan bodde en grannflicka. En dag knackade hon på dörren och frågade om sexårige Kristjan ville bli hennes danspartner på den lokala dansskolan.
– Jag gick med flickan till dansen och vid sju års ålder vann jag min första danstävling.
– Jag kan fortfarande minnas det där ögonblicket. Jag har kvar bilder från tävlingen, säger Kristjan och blickar ut genom kaféfönstret.

Började med yoga och meditation

Tre månader senare slutade Kristjans unga partner att dansa. Men det gjorde inte Kristjan.
– Jag är plikttrogen av mig. Jag är van att kämpa och att inte ge upp. Det man gör, det gör man helhjärtat.
Kristjan fortsatte med dansen, vid sidan av skolan, och vid 18 års ålder fick han sitt första jobb, på Östersjöns stora kryssningsfartyg.
Parallellt med dansjobben pluggade han till civilingenjör i sin hemstad. Nära bara examensjobbet återstod, insåg Kristjan att ett skrivbordsjobb inte var någonting för honom. Han ville uttrycka sig på annat sätt.
– Jag och ett gäng dansare satte ihop en dansföreställning och vi gjorde en turné i USA.
– Förutom dans var vi intresserade av andlighet, som yoga och meditation. Yoga öppnade min flexibilitet i kroppen och genom meditationen kom jag i kontakt med djupare energier, chakra kallas det.

Fick tillbaka sin stulna ryggsäck

I Kristjans barndomshem var inte religionen speciellt närvarande.
– Men jag minns att min mormor öppnade barnens bibel och läste för mig vid några tillfällen. Jag kommer ihåg de färgglada bilderna.
– Och så en dag stal någon min ryggsäck. Kriminaliteten i Estland var utbredd på den tiden.
– Till allas förvåning fick jag tillbaka ryggsäcken. Då sa mormor: ”Det var nog för att du har läst bibeln, som du fick tillbaka din ryggsäck.” De där orden fick mig att tänka till och något hände inom mig.
Kristjan säger att han under de två senaste åren har bejakat sin tro. Samtidigt säger han att det i artistvärlden mest handlar om det egna egot och att synas.
Kristjan tröttnade på det och sökte något bortom jaget. Han fann tron och säger att den har påverkat honom att bry sig mer om andra.
Åter i Europa, efter USA-resan, fick Kristjan erbjudande om att jobba med en stor show på Viking Lines båt Cinderella. Och 2006 gick han i land i Stockholm, utan att i stort sett kunna ett ord svenska.

Mötte Tony Irving på efterfesten

Han flyttade in hos sin dåvarande flickvän, som senare blev hans fru. Med henne har Kristjan två flickor, Vendela, 7, och Selma, 4 år, men i dag är paret skilda.
Efter att ha gått i land kom Kristjan i kontakt med kapellmästaren Robert Wells och med honom har han sedan dess gjort fyra ”Rhapsody in Rock”-turnéer.
Det började pratas allt mer om Kristjan i branschen och i Melodifestivalen 2009 fick han mycket uppmärksamhet för det så kallade dödslyftet, som han gjorde med komikern Björn Gustavsson.
– På Melodifestivalens efterfest träffade jag Tony Irving, som i många år har suttit i ”Let’s dance”-juryn.
– Det ena gav det andra. 2010 fick jag provjobba med ”Let’s dance”-programmet. Den gången var jag med och coachade alla par.
– Året därpå, 2011, var jag med som tävlande. Jag dansade i par med Jessica Andersson. Vi jobbade bra ihop och vann hela tävlingen.

Krisjan Lootus och Linda Lindorff

I årets ”Let’s dance” dansar Kristjan ihop med Linda Lindorff, som vi ofta ser som programledare i andra TV4-program.

Tron ger frid och harmoni

Hur kommer det sig att din karriär har gått så bra, tror du?
– Jag har aldrig varit rädd för att prova på nya saker. Rädsla stoppar oss och jag har alltid försökt att utmana mina rädslor.
– Min tro ger mig frid och harmoni. Jag var till exempel jätterädd inför ”Let’s dance”. Jag visste inte om jag skulle klara av att lära en kändis att dansa.
– Men min oro och rädsla har försvunnit, jag skräms inte längre av omgivningens åsikter om mig.
– Tron har helat mig och gett mig underbara relationer, både till mina vänner och till mina barn. Numera går jag stark och stolt framåt i livet.

Kristjan och hans döttrar.

Kristjan och hans döttrar.

Det här är Kristjan!

Yrke: Proffsdansare
Ålder: 37 år
Familj: Döttrarna Vendela, 7, och Selma, 4 år
Bor: I Nacka utanför Stockholm
Aktuell: Deltar som proffsdansare i TV4-programmet ”Let’s dance” varje fredagskväll. I år tävlar Kristjan i par med Linda Lindorff.

Av Birgitta Stolt Foto: Theresia Jatta Köhlin, TT, Pär Bäckstrand/TV4, privat bild


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…