Annons

Annons

Lider du av migrän? Det kan bero på vitaminbrist

De som lider av migrän förklarar det som ett helvete. Nu har forskarna hittat ett samband mellan den våldsamma huvudvärken och vitaminbrist.

migrän

Lider du också av migrän? Bild: IBL

Migrän är betydligt värre än vanlig huvudvärk. Personer som lider av migrän vittnar om synbortfall, gravt illamående, yrsel och en pulserande smärta i delar av eller i hela huvudet. Enligt WHO lider cirka 15 procent av jordens befolkning av migrän och anledningen till varför man drabbas har förbryllat forskare under en lång tid. Nu kan de dock ha hittat en betydelsefull faktor.

Annons

Enligt ett forskningsprojekt presenterat på American Headache Societys årliga möte kunde man se tydliga samband mellan migrän och vitaminbrist. Men det handlade inte om generell vitaminbrist utan om särskilda vitaminer som D-vitamin, riboflavin (B2), folat och coenzym Q10.

Gilla Året Runt på Facebook

Resultatet togs fram efter att ha testat 7 691 personers vitaminnivåer och sedan jämfört deras tendens att få migrän. Forskarna tror att migrän är ett sätt för hjärnan att uppmärksamma att det finns en brist på en eller flera av vitaminerna ovan.

Kvinnor drabbas av migrän i större utsträckning än män vilket forskarna tror beror på att kvinnor i högre grad reagerar på brist på coenzym Q10. Men å andra sidan reagerar kraftigare på brist av D-vitamin vilket är lättare att komma till bukt med.

Läs också: 8 goda D-vitaminhöjare

Man betonar att det krävs mer forskning för att hitta källan till de våldsamma huvudvärksattackerna men tills dess kan det vara klokt att ha koll på om man får i sig alla vitaminer man behöver.

Läs också: Q10 kan lindra fibromyalgi

Text: Thowe Wagner
Källa: Illustrerad vetenskap

Läs också:

Huvudvärksguide

Botox tog bort min huvudvärk

7 frågor och svar om D-vitamin

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…