Annons

Annons

Lill-Babs: ”Hade min ålderskris när jag fyllde 68”

Lill-Babs närmar sig 80 år, men har inga planer på att dra ner på tempot. Snarare tvärtom. Och den värsta livskrisen klarade hon av för över ett decennium sedan. "Jag är tacksam för livet", säger hon till SvenskDam.

Få artister är så älskade som allas vår Barbro ”Lill-Babs” Svensson. I vår fyller hon 80 år! Vår systertidning Svensk Damtidning träffade Barbro i Järvsö och pratade dotterkärlek och prinsessvänskap – och om hur hon tog sig ur sin största livskris.

Annons
lill-babs-3

Lill-Babs är . BIld: IBL

Lill-Babs trallvänliga låtar avlöser varandra i högtalarna, det doftar gott från den hem­lagade viltskavsgrytan och lunchkommersen är i full gång inne i Caffären i Järvsö, när ­huvudpersonen själv Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 79, kliver in genom dörren.

Gilla Året Runt på Facebook

Hon hejar glatt till höger och vänster och slår sig ner.

– Det här är paradiset på jorden. Det är underbart att vara hemma i Järvsö – och nu ska jag få vara ledig lite också, ­säger Barbro till Svensk Damtidning.

Har svårt att sitta still

Hon har haft en hektisk vår med mängder av spelningar och nypremiär av succéshowen med kollegorna och nära ­väninnorna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. Nu möts Barbro och ”Siwan” mest genom det virtuella korsordsspelet Wordfeud på mobilen.

– Siwan är jättebra på korsord, men jag vann över henne i går, säger Barbro triumferande.

Att lösa korsord och leka med ord är ett bra sätt att hålla huvudet igång menar hon. Kroppen håller hon också i trim. Hon cyklar flera kilometer och tar långa promenader i den vackra Hälsinge-naturen.

– Jag är överallt och jag har svårt att sitta stilla. Jag tycker om att röra mig, i trädgården, inne, ute eller här i Caffären. Jag kopplar av med att ha ­saker att göra, säger Barbro och skrattar.

Lill-Babs och väninnorna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson är aktuella i ”Tillsammans – 183 år på scen”. Bild: IBL

Det är svårt att förstå att hon fyller 80 år i mars nästa år och det är heller ingenting hon går runt och funderar över.

– Jag hade min ålderskris när jag fyllde 68. Då var det 18 år sedan jag fyllde 50 och de åren hade gått så fort och sen var det bara 12 år kvar till 80 och då kom det så nära. Jag ­ville hinna göra så mycket och det gör jag ju också. Jag får leva och jag lever ett underbart liv!

– Jag är tacksam för livet. Det är som jag brukar säga till alla som blir äldre och klagar, eller yngre som är rädda för att bli äldre; lugn, det finns reservdelar!

Själv har hon fått ett nytt knä som fungerar väldigt bra, inopererade linser som gör att hon slipper glasögon, hörapparat och hjärtmedicin som håller hjärtflimret i schack.

– Jag trappar inte ner – jag trappar upp, säger Barbro, och berättar att hon ändå är lite kluven till sitt höga tempo.

Kompis med prinsessan Birgitta

Hon läxade upp sig själv i hiss-spegeln i våras, efter en sen kväll på Intiman.

– Jag sa: ”Vad håller du på med? Är du inte klok, du är ju snart 80 år, snälla, rara Svensson, lugna ner dig.” Och så bara vände jag och tänkte: ”Vad klagar jag för? Jag har världens bästa jobb, orkar och får dess­utom betalt.” Så gick jag in i lägen­heten, ställde mig i duschen och tänkte: ”Gud vad jag har det bra!”

Flera av Barbros nära väninnor är minst lika pigga och aktiva. En av dem är prinsessan Birgitta, som ju spelar golf varenda dag på Mallorca. När ungdomskompisen Birgitta fyllde 80 år i januari uppträdde Lill-Babs på hennes storslagna ­party, anordnat av kung Carl Gustaf, på Drottningholm slott.

– Birgitta är en underbar tjej, väldigt härlig och okomplicerad. Hon är en jäkel på golf, har så bra klädsmak och man kan ju hänga på henne vad som helst. Men hon är försiktig med maten och det hjälper inte hur mycket jag tjatar om att hon ska äta mer, säger Barbro.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson i Allsång på Skansen 2016. Bild: IBL

I oktober ska hon, prinsessan Birgitta och gemensamma vänin­nan Mona Tumba spela golf i Florida, samt medverka vid Florida-Sweornas 25-års­jubileum.

– Det ska bli jättekul!

Förutom många nära vänner är Barbro också omgiven av barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Här hemma i Järvsö bor äldsta dottern Monica, 63, som precis gått i pension.

– Monica är en pärla. Hon är mera mamma för mig än vad jag är för henne, hon är lugn. När tjejerna (Kristin Kaspersen och Malin Berghagen) var yngre ringde de oftast till Mo­nica. De ville inte besvära mig för jag jobbade. Hon är en fantastisk tjej, säger Barbro stolt.

Någon kvart senare möter vi Monica inne på Lill-Babs-­utställningen tvärs över gården. Hon har alltid varit artistens doldisdotter och vill inte heller i dag var med på bild.

– Nej, det där får mamma ­sköta, säger hon och ler.

Känner sig ensam ibland

Lill-Babsutställningen invigdes på midsommardagen 2009 och den tar besökaren på en resa från 50-talet via folkparker, ”Annie get your gun”, Lars Forsell, Börsen, Rondo och fram till i dag.

– Här är mitt liv. Det är inte klokt vilka klänningar! Här går jag ofta runt och minns. Jag kommer ihåg något och så ­dyker nya minnen upp, säger Barbro och smeker med fingrarna över en paljettbeströdd klänning.

All den här uppståndelsen, alla scenframträdanden, det ­rika sociala livet … Känner hon någonsin sig ensam?

– Det tror jag alla gör. Jag tycker det är jätteskönt att vara själv ibland, men sen är det väldigt tråkigt att känna ensamhet. Häromkvällen ringde jag Kristin och frågade vad hon gjorde. Hon var själv hemma och då sågs vi, men jag tror att jag är en mästare på att inte ­vilja störa.

Lill-Babs har tre döttrar. Här med Kristin Kaspersen och Malin Berghagen. Äldsta dottern Monica Berghagen är lite av en doldis och vill inte gärna vara med på bild. Bild: IBL

På frågan om hon blir uppvaktad ibland tvekar Lill-Babs lite.

– Jag blir väldigt bortskämd av alla, men jag är väldigt dålig på att våga känna om det är för min skull eller för Lill-Babs. Jag tänker egentligen inte så, men många i min omgivning gör det och då börjar jag tänka så också. Själv glömmer jag bort Lill-Babs. För mig är hon bara någon som går till jobbet ibland.

Artikeln publicerades först på Svensk Damtidning och är skriven av Anna von Koch

Läs också:

Lill-Babs om pensionärsbeslutet: ”Gör det för döttrarna”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…