Annons

Annons

Lill-Babs önskan före sin död – ville få mer tid med familjen

Barbro "Lill-Babs" Svensson ville sluta turnera och tillbringa mer tid tillsammans med sin familj. Det berättar hon i en ny dokumentär som skildrar hennes sista spelning tillsammans med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. "Jag är så rädd för att jag inte ska få uppleva mina barn och barnbarn", säger hon i dokumentären som sänds i SVT.

En av våra mest folkkära artister, Barbro ”Lill-Babs” Svensson, gick bort tidigare i år. Efter att hon kommit in till sjukhus på grund av akut hjärtsvikt några dagar innan sin 80-årsdag i mars, upptäckte läkarna en elakartad cancertumör. Omgiven av sin familj avled hon på förmiddagen den 3 april 2018.

Annons

Lill-Babs hade ständigt många järn i elden och innan sin död hann hon göra en sista turné tillsammans med kollegorna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. I dokumentären ”Siw, Lill-Babs och Ann-Louise”, som sänds i SVT1 den 16 maj, får tittarna se godbitar ur trions sista gemensamma spelning som ägde rum i Karlstad hösten 2017.

Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Barbro "Lill-Babs" Svensson under nypremiären av "Tillsammans 183 år på scenen", april 2017.

Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Barbro ”Lill-Babs” Svensson under nypremiären av ”Tillsammans 183 år på scenen”, april 2017. Bild: Charles Hammarsten/IBL Bildbyrå

I dokumentären berättar också Lill-Babs om sin syn på livet, familjen och karriären.

– Jag tror att jag ser på livet precis som jag alltid har gjort. Jag vill leva livet. Slutar vi leva, då slutar vi vara nyfikna, säger hon.

Lill-Babs: ”Nu börjar jag gråta”

Lill-Babs avslöjar i dokumentären att det finns en sak som hon längtar alldeles särskilt efter – att sluta turnera för att få mer tid tillsammans med sin familj.

– När man nu börjar närma sig 80, då känner jag att jag måste ju få träffa alla mina barn och barnbarn och alla kompisar. Inte bara träffa, jag måste få umgås så länge jag orkar. Och nu orkar jag, så därför har jag lust att säga att nu gör vi inget mer.

Barbro "Lill-Babs" Svensson i dkókumentären "Siw, Lill-Babs och Ann-Louise".

Barbro ”Lill-Babs” Svensson i dokumentären ”Siw, Lill-Babs och Ann-Louise”. Bild: SVT

Samtidigt erkänner hon att hon har svårt att säga nej när det dyker upp förfrågningar om folkparksturnéer och andra roliga uppdrag. Det enda som får henne att vilja sluta kuska land och rike runt för att uppträda är familjetiden.

– Jag är så rädd för att jag inte ska få uppleva mina barn och barnbarn. Och nu pratar vi inte mer om det, för nu börjar jag gråta. Det är en sådan längtan som är så stor, säger Lill-Babs samtidigt som hon måste torka tårarna ur ögonvrån.

Lämnade ofta barnen hos sin mamma

Det är tydligt att det är ett ämne som väcker starka känslor hos Lill-Babs. Tidigare har hon berättat att hennes egen mamma ofta fick ta hand om barnen, speciellt äldsta dottern Monica Svensson, medan hon själv var ute på turné.

– Jag hade dåligt samvete – jämt. Alltid. Jag gick alltid in på toaletten för där var jag ensam och där kunde jag gråta. Att inte räcka till, det har jag lidit av hela mitt liv, berättade hon i TV4-serien ”Anders knackar på”.

Barbro "Lill-Babs" Svensson tillsammans med döttrarna Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson tillsammans med döttrarna Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen. Bild: IBL Bildbyrå

Och på senare år ville hon inte gå miste om tiden tillsammans med sina barn och barnbarn.

– Jag vill vara med i flera år till. Men ibland drömmer man om nätterna att jag inte får vara med. Och då blir jag galen, säger hon i dokumentären.

”Siw, Lill-Babs och Ann-Louise” sänds onsdagen den 16 maj i SVT1 klockan 20.00.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Lill-Babs plan för livsverket: Var Barbros vilja

Ann-Louise Hanson om vännen Lill-Babs: ”Det gick bara för fort”

Vännerna hyllar Lill-Babs – åker på turné i parkerna


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…