Annons

Annons

Lilla kaffeskolan

”Socker, mjölk eller svart?” Så lät det kanske förr, men numera finns många fler val när du beställer en kopp kaffe. Vet du till exempel vad espresso, cappuccino, macchiato eller ristretto är? Häng med här!

Hur vill du dricka ditt kaffe?

Det finns tre olika kaffearter: Arabica, Robusta och Liberica

Inom dessa tre huvudarter finns det mängder av varianter som skiljer sig i smak och arom. Hur kaffet smakar i slutänden beror på:

● var det växer
● när och hur det plockas
● hur det behandlas därefter
● hur det tillreds, förstås.

Annons

Espressokaffe rostas längre än vanligt bryggkaffe och har därför en mörkare färg. De italienska kaffevarianterna görs på espresso.

HUR VILL DU HA DITT KAFFE?

Caffelatte
En caffelatte består av 20 % kaffe och 80 % mjölk. Häll varm mjölk i ett glas, skumma och fyll på med en dubbel eller enkel espresso. Garnera gärna med lite kanel, kardemumma eller vanilj på toppen.

Cappuccino
En cappuccino består av en tredjedel espresso, en tredjedel varm, gärna ångad, mjölk och en tredjedel skummad mjölk. Den dricks i kopp men kan även serveras i glas.

Espresso
Espresso görs genom att vattnet pressas under högt tryck genom det malda espressokaffet, i stället för att rinna genom kaffepulvret. 90-gradigt vatten ska passera 7 gram espressorostat kaffe med 9–10 bars tryck under 20–25 sekunder. Om det tar längre tid än så kan kaffet bli bittert. I en espressomaskin doseras det malda kaffet i en filterhållare som fästs i maskinen där vattnet pressas ut.

Caffè macchiato
Ordet macchiato betyder fläckig och här innebär det att man liksom fläckar ner kaffet med bara lite, lite mjölk. Caffè macchiato består av en dubbel espresso i en stor kopp med bara lite skummad mjölk.

Latte macchiato
Här är det tvärtom, man utgår ifrån mjölken. Det vill säga varm mjölk ”fläckas” med espresso. Gör så här: Häll varm mjölk i ett glas och skumma den så att du har 5 mm skum. Häll sedan espresson längs baksidan på en sked för att få en fin treskiktseffekt: mjölk längst ner, sedan espresso och så vitt mjölkskum på toppen.

Ristretto
En halv espresso. Det dricks i en klunk på stående fot och så är man iväg igen!

Café au lait
Franska för kaffe med varm mjölk.

Café mocca
Espresso blandad med varm choklad och skummad mjölk.

Förvara ditt kaffe på rätt sätt:
Kaffe är en färskvara och dess värsta fiende är luft. Därför håller det sig godast om det förvaras mörkt och torrt, och gärna svalt – den idealiska temperaturen är ca 15°.

Visste du att…
…kaffe är världens mest spridda dryck, efter vatten.
… det dricks ca tre tusen miljoner koppar kaffe i hela världen varje dag.
…Finland är det land där det dricks mest kaffe: ca 10 kg per person.
… Sverige är tvåa med ca 9 kg per person, eller ca 3 koppar om dagen.

Foto Eva-Karin Lind


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…