Annons

Annons

Lille Viggo låg på botten av poolen!

Vilken hjältinna hon är, tioåriga Ellen Sjögren i Timsfors utanför Markaryd! När hon upptäckte lillebror Viggo, 14 månader, liggande livlös i familjens trädgårdspool agerade hon blixtsnabbt.

Det är helt otroligt att hon orkade, säger pappa Andreas, 38, och kramar om sina barn.

Annons

Viggo väger cirka tio kilo, han var påklädd och hade blöja på sig. Allt detta gjorde honom riktigt tung. Ellen måste ha fått krafter från ovan… Aldrig kunde väl Andreas och mamma Pernilla, 39, tro att deras runda trädgårdspool skulle förvandlas till en dödsfälla. Där lekte de stora barnen – till familjen hör också Agnes, 9, och Esther, 7 – och Viggo brukade också få vara med och plaska ibland om någon av föräldrarna höll i honom. Men den nionde juli ställdes allt på ända.

Den dagen var kantad av dramatik. Den började med att telefonen ringde tidigt på morgonen. Pernillas mor ringde och var utom sig av oro. Pernillas pappa hade drabbats av en hjärtinfarkt och var förd till sjukhuset i Halmstad. Pernilla åkte omedelbart i väg för att vara med sina föräldrar.

Andreas stannade hemma och Agnes och Esther åkte till kompisar.

Jag släppte tankarna på Viggo

Medan Ellen satt vid datorn och lille Viggo var i köket gick Andreas ner till tvättstugan för att lägga i en maskin tvätt. Han stängde grinden till köket och bad för säkerhets skull storasyster att hålla ett öga på Viggo.

– Efter en liten stund tyckte jag att pappa kom upp från tvättstugan, säger Ellen. Då släppte jag alla tankar på Viggo, han var ju i köket och grinden var stängd.

Men när Andreas en liten stund senare kom upp var grinden öppen och Viggo spårlöst försvunnen. Andreas och Ellen sprang runt i huset och letade men kunde inte hitta honom. De rusade ut i trädgården, han kunde ju inte ha hunnit så långt, men ingen Viggo stod att finna. Ellen fick en plötslig ingivelse och kastade ett öga bort mot poolen.

Där på botten låg Viggo. Helt livlös. Snabbare än blixten rusade hon dit.

– Jag slängde mig i och lyckades dra upp honom. Samtidigt skrek jag på pappa så mycket jag bara orkade, berättar hon.

Viggo visade inga tecken på liv och Andreas började med hjärtlungräddning. Ellen hade trots att hon var svårt chockad, sinnesnärvaro nog att larma 112.

Andreas fortsatte med hjärtlungräddningen tills ambulansen kom efter 20–25 minuter och lyckades få Viggo att börja andas. När ambulansen kom togs Viggo till sjukhuset i Halmstad. Från ambulansen ringde Andreas sin fru. – Jag sa till Pernilla att hon skulle stanna kvar på sjukhuset. Hon var ju redan där med sin sjuke far och nu var vi på väg med Viggo. I snabba ordalag berättade jag vad som hade hänt och Pernilla fick en chock…

Hans lever blev påverkad

Viggo fördes till akuten och röntgades snabbt. Läkarna var oroliga för att Andreas hade krossat ett revben när Andreas tryckte på honom, men så var inte fallet. Den lille killen mådde bra efter omständigheterna, trots att han mer eller mindre hade varit död.

– Hans lever var lite påverkad och han kommer att få ta prover en gång i månaden en tid framåt, säger Pernilla och tittar varmt på sin lille son. Annars visade han inga men, utan fick följa med oss hem samma kväll.

Även morfar klarade sig bra och fick lämna sjukhuset efter några dagar.

– Allt slutade bra, konstaterar Andreas. Och att det slutade lyckligt för Viggos del är helt och hållet Ellens förtjänst. Jag hade ingen tanke på att titta i poolen, som har höga kanter. Att han skulle ha tagit sig dit, fanns inte i min tankevärld.

Familjen har hyllat sin hjältinna och hjälporganisationen Erikshjälpen har belönat henne med en tapperhetsmedalj. Utan hennes insats hade inte Viggo överlevt. Men för föräldrarna är det en gåta hur olyckan gick till. Viggo som tog sina första steg bara ett par månader tidigare, gick genom hela huset, ut på altanen, genom trädgården och fram till poolen. Där klättrade han upp och trillade i.

Samtidigt visar det på en stor företagsamhet som Viggo säkert kommer att ha nytta av längre fram i livet.

Foto: Leif Boström, text: Anna Lindau Backlund


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…