Annons

Annons

Lindas nya livsstil botade hennes diabetes typ 2

För ett år sedan fick Linda Holmqvist diabetes typ 2. 
I dag är hon frisk och 15 kilo lättare – tack vare sin nya hälsosamma livsstil med LCHF och långa cykelturer.

Cykling har hjälpt Linda att stabilisera blodsockret.

När Linda Holmqvist hösten 2016 fick beskedet att hon drabbats av 
diabetes typ 2 bestämde hon sig för att på egen hand försöka pröva allt för att bli frisk. Hon sa nej tack till medicinerna, köpte en racercykel och plockade fram LCHF-recepten ur skåpet.

Annons

– Jag visste vad som var problemet och tänkte: Nu kör jag. Redan efter en vecka var blodsockret normalt och efter en månad var även blodfetterna normala. För varje dag som gick mådde jag bättre och tröttheten försvann, säger Linda Holmqvist.

Gilla Året Runt på Facebook

Tidigare åt hon mycket bröd, bakverk och sötsaker.

– Jag har alltid varit glad i allt som var sött och jag kan nog säga att jag var sockerberoende.

Linda arbetar som biträdande förskolechef och bor i Oxie strax utanför Malmö med sambon Rickard, sonen Liam, 12, och bonusdottern Molly, 16.

Hela familjen ställde upp när Linda bestämde sig för att göra en livsstilsförändring för att bli frisk.

– Jag har en stöttande sambo som hjälper mig så mycket han kan. Vi har ätit samma lågkolhydratkost och tillsammans tappade vi 30 kilo på ett halvår. Så fort vi la om kosten fick jag min energi tillbaka, blev klar i huvudet och mer uthållig.

Måste utesluta allt sött

I september 2016 hade hon en längre tid haft de klassiska symtomen på diabetes typ 2.

– Jag hade länge varit väldigt trött, sprang mycket på toaletten och var ständigt törstig.

Hon hade inte en tanke på att hon drabbats av diabetes. Linda hade under hösten dragits med twar och tänkte att infektionen bitit sig fast, trots en lång antibiotikakur. Hon vände sig till sin vårdcentral i Trelleborg.

– Redan samma eftermiddag ringde de från laboratoriet och berättade att mitt blodsocker var för högt. Tankarna började mala men jag sköt bort dem. Min pappa fick diabetes typ 2 och den ledde först till hjärt-kärlsjukdom och till sist tog cancern honom.

Morgonen därpå åkte Linda tillbaka för att ta fler prover på fastande mage. Efter en vecka kom ett brev med besked om att hon hade diabetes typ 2 och höga blodfetter. Det stod också att hon behövde medicin för insulinnivån och statiner.

– Sorgen kom när jag fick det svart på vitt. Det väckte så mycket som var känsligt. Jag fick bilden av min pappa framför mig och blev jätteledsen. Tankarna for genom mitt huvud: Ska jag behöva gå igenom samma helvete som pappa?

Hon reagerade på kostråden hon fick från läkaren. Broschyrerna är från 1980-talet och innehåller felaktiga råd, menar hon.

– ”Lite socker kan du alltid äta”, sa doktorn. Men som alla diabetiker är jag känslig för socker och mår bäst av att utesluta det helt ur kosten.

Linda valde LCHF-kost för att minska symtomen av diabetes typ 2.

Linda prövade att ta statiner och medicin för de höga blodfetterna. Men bestämde sig på egen hand, mot läkarens inrådan, för att sluta redan efter bara några månader.

– Jag fick ont i musklerna, minnet sviktade och jag tappade håret, alla är kända biverkningar av medicinerna. Det var otäckt och jag kände mig ännu sjukare. Då bestämde jag mig för att sluta. Det är min kropp och mitt liv.

Viljan att bli frisk var stark. Hon trotsade vintern och i november 2016 gav hon sig ut på de skånska vägarna på långa motionsrundor, powerwalks och cykelturer.

– Jag visste att motion hjälper mot diabetes typ 2. Vintern i Skåne är mild och det var bara att klä sig varmt. Jag är bara 40 och vill leva och må bra och har många år att leva.

De första veckorna var riktigt kämpiga. Linda kämpade även mot sötsuget.

– Men LCHF innehåller mycket gott. Jag kunde äta mig mätt på ägg, fisk, kyckling och kött, wokgrönsaker och goda såser. Efter bara några veckor var sockersuget helt borta.

Ska cykla tio mil

I dag har Linda köpt sig en ny fräsig racercykel. Hennes nya motionsvanor består av att cykla två mil tre till fyra gånger i veckan.

– Jag har fått en passion för att cykla. Det är meditativt och terapeutiskt. Jag blir trött i benen och jättepigg i huvudet.

I dag visar hennes prover att hon är frisk. Både blodfetter och blodsocker ligger på normal nivå. I takt med att hon tappat i vikt har humöret stigit.

– Att gå ner i vikt har inte varit mitt fokus, utan mer en bonus. Det är roligt att se sig i spegeln och köpa nya kläder. Jag är ett levande bevis på att man kan bota (reversera) diabetes typ 2 så länge man behandlar sjukdomen och inte bara symtomen.

Linda känner sig friskare än på många år. Hon berättar att sonen Liam är stolt över sin mammas nya livsstil på racercykel.

– Mitt nya mål är Tjejvättern. Jag har aldrig cyklat något lopp. I juni 2018 ska jag klara tio mil på min nya cykel.

Text: Margaretha Eldh

Foto: Lars Jansson

Läs också:

Stress ökar risken för diabetes

Kan broccoli bota diabetes?

5 ovanliga tecken som kan vara diabetes

 

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…