Annons

Annons

Lisa blev sjukligt hälsosam: Jag höll på att springa ihjäl mig

”Vilken disciplin du har!” Den som äter sunt och tränar mycket får ofta beröm, men det kan också bli en besatthet. För Lisa Jisei ledde det till sjukdomen ortorexi, en hälsofixering som kan bli livsfarlig.

Lisa Jisei som har lidit av ortorexi.

Lisa Jisei som har lidit av ortorexi.

Det är fullt med folk på fiket i Eskilstuna. Lisa Jisei, 30, kupar händerna runt kaffekoppen och tackar nej till en kaka. Kanske hänger det ihop med hennes sjukdomshistoria. Eller så är det precis som hon säger, att hon är nöjd med en slät kopp.
– I tonåren drabbades jag av anorexia. Jag fick vård i perioder, men blev egentligen inte frisk. Bara jag åt och gick upp i vikt var de nöjda, berättar hon.
Någonstans där, i självsvälten, börjar Lisas historia. För även ortorexi är en form av ätstörning, om än inte lika känd. Precis som anorexia är sjukdomen ett sätt att hantera ångest, men i stället för att svälta sig sker det genom stenhård träning och fixering vid nyttig mat.
– När jag skrevs ut från min sista anorexibehandling bestämde jag mig för att börja träna på gym. Jag hade gått upp 20 kilo och tyckte att det var dags att forma till kroppen.
Till en början fungerade det bra. Lisa tränade tre gånger i veckan och kände att hon blev piggare och starkare. Hon ägnade sig också åt tävlingsdans och snart sveptes hon in i en värld där träning var nyckeln till framgång. I tre år tävlade hon i disco, en krävande dansform med stort fokus på utseende, kropp och kläder.
– Jag levde för dansen. Vi som tävlade tillsammans blev som en familj.

Jag kunde träna tio timmar om dagen

Ju hårdare Lisa tränade, desto mer beröm fick hon. Omgivningen såg en ambitiös ung kvinna som gav allt för att nå sina mål. När hon dessutom utbildade sig till kostrådgivare och började som danslärare fick hon ännu högre status.
– Träningen uppmuntrades från alla håll. Psykologen sa till mig att det var jättebra att jag tränade eftersom det hjälper mot depression.
Men Lisas träning övergick snart i besatthet.
– Jag kunde träna tio timmar om dagen. Jag tog min första löprunda på morgonen, före jobbet. Sedan dansade jag och höll lektioner i åtskilliga timmar. Därefter tränade jag på gymmet – jag hade medlemskort på två olika klubbar för att ingen skulle påpeka att jag tränade för ofta. På kvällen blev det en löparrunda till för att hålla ångesten stången.
Till skillnad från när hon svälte sig i anorexia var det ingen som slog larm den här gången.
– Tvärtom. Jag fick beröm för min disciplin. Och i takt med att kroppsfettet ersattes av tonade muskler fick jag allt fler komplimanger.
Vid det här laget tävlingsdansade Lisa på hög nivå. I samband med att hon skulle delta i EM och VM skadade hon ryggen.
– Jag hade ont och var i väldigt dåligt skick, det såg alla. Men i stället för att vila ökade jag träningsdosen ännu mer. Jag betraktade skadan som en svaghet.

Annons
Lisa Jisei

Lisa Jisei

Någonstans inom sig förstod Lisa att hennes träning inte längre var sund. Ångesten gjorde att hon inte kunde sluta. Även hennes vänner började oroa sig. Men precis som en alkoholist ljuger för att skydda flaskan, ljög Lisa om sina träningspass. Hon mörkade och manipulerade för att ingen skulle förstå.
– De jag umgicks med hade ingenting att sätta emot. Jag var ju både danslärare och kostrådgivare och hävdade att jag visste precis vad jag höll på med. Ingen som åt falukorv skulle komma här och kritisera min nyttiga kost och mina träningsvanor.
Det hela kulminerade en kall vinterkväll när Lisa blev ursinnig på en vän som konfronterat henne. Hon gav sig ut på en vansinnesrunda längs en hårt trafikerad väg för att springa bort ångesten ur sin utsvultna kropp. Hon sprang tills hon kräktes, sprang tills hon krampade. Sedan tvingade hon sig att springa igen.
– Mina vänner hittade mig i ett dike, där jag hade kollapsat i kylan. De var rädda att jag skulle dö om jag fortsatte springa.
Lisa fördes till psykakuten, men där blev hon hemskickad igen.
– De bedömde att det inte var någon akut fara med mig. De förstod inte att jag skulle sticka ut och springa igen så fort jag blev ensam.

Jag har låtit spärra mitt gymkort

I och med kollapsen hade fasaden rämnat.
– Jag blev avstängd från dansjobbet. Mitt sociala liv var krossat. Det fanns ingenting jag kunde gömma mig bakom. Jag var tvungen att inse att jag var sjuk.
Tack vare sina anhöriga fick Lisa hjälp. Hon skickades på behandling och träffade en psykolog som blev den stora räddningen.
– Jag fick hjälp att skapa ett nätverk med folk som ser hur jag mår. För mig har det varit fantastiskt. Min sjukdom finns ju där, även när jag mår bra. Jag försöker se mig själv som en nykter alkoholist.
För trots att det nu har gått fem år sedan Lisa kollapsade i diket, så kallar hon sig fortfarande sjuk. Hon vet att hon kan snubbla igen, att hon kan falla tillbaka i träningsmissbruket om ångesten slår till.
– För mig gäller det att alltid ligga steget före. Jag har till exempel låtit spärra mitt gymkort på tre gånger i veckan, för att inte lockas att träna mer.
Till vardags jobbar Lisa som förskollärare med inriktning på dans och teater i Eskilstuna. I våras kom hon också ut med boken ”Jag är sjuk”, där hon berättar om sin mörka resa.
Hon har väckt debatt i media genom att varna för riskerna med att träna för mycket.
– Många blir provocerade av en sådan diskussion, när övervikt och stillasittande är ett så stort samhällsproblem. Men två frågor kan ju existera samtidigt. Det finns gott om folk som mår bra av att träna mer, men inte alla. För några, däribland mig, är det livsviktigt att begränsa sin träning. Först då går det att leva ett bra liv.

Text och foto: Christel Lind

DET HÄR ÄR ORTOREXI:
✔ Ätstörningen ortorexi innebär att den drabbade sätter upp strikta, tvångsmässiga regler för mat och träning.

✔ Ofta äter personen bara vissa födoämnen eller är fixerad vid att maten ska vara ”ren” (obesprutad, ekologisk). Proteiner prioriteras på bekostnad av kolhydrater. Detta uteslutande av vissa födoämnen och tvångsmässig träning kan ge svår näringsbrist och en överansträngd kropp.

Vill du veta mer? Gå in på Lisas blogg

LÄS OCKSÅ
Att fixa i trädgården är bästa sättet att träna

Kajsa Ingemarsson: Så blev jag fri från utbrändheten

Johanna plågades av sin utseendefixering

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…