Annons

Annons

Lisa Syrén om pappans död: ”Passerat gränsen för vad jag orkade”

Sedan Lisa Syréns mamma drabbades av en stroke har hon vårdat sina åldrande föräldrar. När pappan gick bort i januari rasade hela hennes värld ihop. "Jag hade under tretton år som anhörigvårdare passerat gränsen för vad jag orkade", säger hon till Expressen.

Lisa Syrén på pressträffen inför "På spåret" 2008.

Bild: IBL Bildbyrå

Radioprofilen Lisa Syrén har blivit en välbekant röst i etern för många. I 22 år har hon sänt ”Ring så spelar vi” från Växjö på lördagsförmiddagarna. Men i maj 2018 kom beskedet att Lisa Syrén väljer att lämna programmet.

Annons

– Det har varit min plan att sluta nu och flera saker sammanföll, min pappa dog och rätt programledare är beredda att ta över. Tänk att äntligen kunna ha fredagsmys och resa långt med min man! säger hon till Expressen.

De senaste sju åren har Lisa Syrén pendlat de tolv milen mellan hemmet i Karlskrona och radion i Växjö varje helg. Varje gång hon var i Växjö övernattade hon hos sin pappa Carl-Ola Syrén som gick bort i januari 2018 vid en ålder av 98 år.

För Expressen berättar Lisa Syrén att pappan bara veckor tidigare blivit diagnostiserad med obotlig cancer. Även om hon inte skulle sända radio just den helgen gjorde hon precis som vanligt och åkte upp till pappan.

Hon beskriver hur de spelade musik, drack kaffe med några vänner och tittade på ”På spåret” tillsammans. När pappan låg i sin säng förklarade han att han hade slutat ta sin hjärtmedicin och att han kände sig färdig med livet. Kort därefter slutade han andas.

– När min mamma dog i cancer 2012 skedde det inte så hastigt och smärtfritt, så för pappas del är jag glad att det gick till på det här viset. Jag satte en blomma i hans händer, öppnade fönstret och samlade mig inför att ringa min son och man och berätta.

Rasade ihop efter 13 år

Väl hemma i Karlskrona ”rasade hon ihop” men ”reste sig upp” för begravningen. Hon höll ett tal vid kistan, precis som hennes pappa önskat. Efter begravningen tappade hon fotfästet igen.

Enligt Lisa Syrén sov hon mest under de här veckorna. Hennes make Mikael Jardbrink hittade henne oftast i vardagsrumssoffan.

– Han väckte mig med kaffe, men jag somnade bara om igen. Jag hade under tretton år som anhörigvårdare passerat gränsen för vad jag orkade, säger hon till Expressen.

Lisa Syrén pressbild från Sveriges Radio.

Lisa Syrén. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hon beskriver Mikael Jardbrink som sitt stora stöd i livet. Paret träffades via nätet och gifte sig 2012.

Nu när hon inte längre är i Växjö varje fredag och lördag ser hon fram emot att få fredagsmysa med maken och kunna resa på ett annat sätt.

– Vi är så fruktansvärt kära så det var aldrig snack om något annat än att vi ville dela livet. Vi är i en mogen ålder och vet att vi måste ta vara på varenda dag.

Text: Helena Sjögren

Läs också: Lisa Syrén: Kärleken kom när jag vårdade min sjuka mamma


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…