Annons

Annons

Liselotte opererade bort brösten för att slippa cancer

I Liselottes släkt har ovanligt många kvinnor dött av bröstcancer. När hon själv ville testa ifall hon bar den ärftliga cancergenen fick hon vänta i många år - av vårdkostnadsskäl. När resultatet väl kom bestämde hon sig direkt. Hon opererade bort brösten och ökade chansen till ett långt liv. - Det var mitt livs svåraste beslut.

Br stcancer Liselotte Wallebring

Det var inte lätt att fatta beslutet att operera bort brösten. Men Liselotte hade inget val.

Liselotte Wallebrings mamma avled i cancer 57 år gammal. Hennes mormor och dennes två systrar, liksom kvinnliga kusiner till Liselottes mor drabbades av cancer och flera av dem gick bort tidigt i livet.
– Min uppväxt var fylld av begravningar och det var alltid den där cancern, säger Liselotte, 42, och smuttar på en mugg varmt kaffe.
Hennes ljusa hår ramar in ansiktet när hon lägger huvudet på sned och eftertänksamt berättar sin historia. Hon ville inte bli en i den långa raden av kvinnliga släktingar som drabbats av cancer.
I tio år kämpade Liselotte för att få testa sig och veta om hon bar på en mutation av generna BRCA1 eller BRCA2 som ger avsevärd ökad risk för bröstcancer eller äggstockscancer.
– En kusin till mamma fick äggstockscancer, men överlevde mirakulöst. Då hittade man den här muterade genen BRCA1 hos henne och hennes döttrar. Hon tog bort brösten och talade väldigt öppet om att alla kvinnor i släkten borde testa sig.

När testet gjordes syntes knölarna

När Liselotte vände bad sjukvården om den mycket dyra gentesten fick hon nej. Hon försökte tre gånger utan framgång.
– Vården tittade på min historik och konstaterade att mormors cancer kunde ha varit tjocktarmcancer. I så fall fanns inget samband med genen.
När hennes mor fick cancer för fem år sedan klarade inte Liselotte mer. Hon var småbarnsmamma, i medelåldern och hade sett den ena närstående kvinnan efter den andra dö.
– Jag gick tillbaka till kliniken och sa att nu jäklar vill jag ha en test – jag orkar inte med den här cancern längre. Men jag fick nej på nytt.
Det skulle dröja ytterligare fyra år innan hon testades. Då hade mammans kusins prover analyserats och läkarna hittat en mycket aggressiv genmutation som ofta orsakar bröst- eller äggstockscancer. Telefonen ringde hos Liselotte och hon kallades äntligen till en test.
– Efter en månad fick jag svaret. Jag var positiv och kallades till ett pedagogiskt möte.
På mötet ville läkaren att hon mycket noga skulle tänka över om hon ville operera bort brösten i förebyggande syfte.
– Jag svarade att jag hade funderat på detta i tio års tid. Jag hade tänkt klart. Det är bara kött, ta bort dem, sa jag.
Liselotte hade fött sina barn och ammat dem. Bröst och äggstockarna hade gjort vad de skulle. Nu hade hon två underbara söner och en man som älskade henne och stödet från maken gjorde valet lättare.
När Liselottes bröst röntgades fann man två pyttesmå knölar i ena bröstet. Operationen skedde därför med kort varsel och i maj förra året togs båda brösten bort. Samtidigt la kirurgerna in proteser och byggde upp nya bröst.
– Ofta blir resultatet bättre om båda ingreppen görs samtidigt, men det var en tuff operation. Jag hade opererats tidigare, men det här var riktigt ansträngande.
Naturligtvis var Liselotte matt och trött efter operationen. Hennes oro för cancer var heller inte helt borta. Till sist kom beskedet att de två små knölarna var godartade.
– Det kändes jätteskönt.
Trots att många månader gått, behöver Liselotte ännu rehab-träning.
– Jag har det jättejobbigt med bröstmuskulaturen som redan var försvagad av bilolycka. Sedan bröstproteserna sattes in under bröstmusklerna har jag domningar och är så svag i armarna.

Det är bara kött, ta bort dem, sa jag

 

Annons
Operationen minskade risken att Liselotte ska drabbas av cancer dramatiskt.

Operationen minskade risken att Liselotte ska drabbas av cancer dramatiskt.

Sänkte cancerrisken med 80 procent

Hon kommer heller aldrig mer att kunna sova på mage som förr, utan får träna på att ligga på sidan.
– Jag måste begränsa fysiska aktiviteter. Jogga går bra, men inte tokspringa.
Livet är inte riktigt som förr konstaterar Liselotte, men utanpå syns ingen förändring för en utomstående.
– Jag får nog leva med följderna. Det är okej då risken för bröstcancer har sjunkit från 80 till 0,5 procent för mig. Min risk är nu lägre än för den vanliga kvinnan.
Liselotte har öppet berättat om sitt val och fått kontakt med flera okända kvinnor som varit tacksamma för att hon vågar berätta.
– Kvinnor har kommit fram till mig och viskat ”jag har också BRCA1” och frågat: ”Hur gjorde du? Hur kändes det?”
Att kunna ge andra stöd har underlättat Liselottes egen läkning. Nu har hon dessutom opererat bort äggledare och äggstockar.
– Med min släkthistoria kan man nog fundera sig galen över cancer, men jag känner att jag gjort vad jag kan för att undvika den. Nu måste jag vara klok och släppa den här oron.
Operationerna gjorde hon för sin familjs skull. Den är mittpunkten i hennes liv.
– Familjen betyder jättemycket. Jag har alltid varit nära mamma, pappa och min syster. Likadant är det med min man och mina två söner. Vi visar varandra mycket kärlek.
Hon har varit helt öppen mot sina barn om operationerna.
– Hälsan och kroppen är inget att hymla om, säger Liselotte. Genom att vara ärlig mot pojkarna har de blivit delaktiga. Det vet vad jag gått igenom och har kunnat trösta om någon dag känts extra tung.
– Vid ett sådant tillfälle kramade min äldste son mig och sa: ”Mamma, när folk ser dig tycker de inte att du ser konstig ut, utan tänker vilken smart och duktig tjej som har gjort det här för att få leva längre”.

 

Så vanlig är den ärftliga cancergenen!
* Forskarna har funnit att mutationer på de båda generna BRCA1 och BRCA2 ökar risken för bröstcancer och äggstockscancer rejält. Mutationen är ärftlig.
* Kvinnor som bär en muterad gen ökar sin risk för bröstcancer med 60-80 procent. Risken för äggstockscancer ökar med 10-40 procent. Risken är något lägre med mutation på BRCA2.
* Bröst- och äggstockscancer är de två vanligaste formerna av tumörsjukdomar hos kvinnor.
* Var tionde fall av kvinnors bröst- och äggstockscancerberor på de ärftliga mutationerna.
Källa: Ärftlig bröst- och äggstockscancer/Onkogenetiska mottagningen, Universitetssjukhuset i Lund.

Text och bild: Carl von Scheele


1 kommentar

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…