Annons

Annons

Livsmedelsverket: Allt fler svenskar lider av allvarlig mineralbrist

Svenskarna äter allt mindre socker och salt och äter mer nyttiga fetter än för fem år sedan. Samtidigt har intaget av jod minskat dramatiskt sedan 1990-talet. "Det är bekymmersamt", säger Per Ola Darnerud vid Livsmedelsverket.

Sedan slutet av 1990-talet gör Livsmedelsverket så kallade Matkorgen-undersökningar.

Medelhushållets mat i Sverige går mer i linje med kostråden än tidigare. Bild: IBL

Baserat på Jordbruksverkets statistik om vad en ”medelkonsument” får i sig analyserar Livsmedelsverket hur mycket nyttigheter och gifter en medelsvensk får i sig.

Annons

Jämfört med den senaste undersökningen, som gjordes för fem år sedan, äter vi mer nyttigt fett och mer D-vitamin, samt mindre socker och salt.

– Nu köper medelhushållet mat som går mer i linje med kostråden. Det är glädjande att det går åt rätt håll även om vi fortfarande inte äter bra, säger Per Ola Darnerud som är projektledare för Matkorgen i ett pressmeddelande.

Mindre gifter i maten

Generellt har gifterna i maten minskat. Alla ämnen som har mätts ligger under de nivåer där hälsan kan påverkas negativt, enligt Livsmedelsverket.

Intaget av jod, som behövs för kroppens ämnesomsättning, har dock minskat dramatiskt sedan slutet av 1990-talet.

Om gravida får i sig för lite jod kan det leda till att fostrets utveckling påverkas negativt. Jodbrist kan också leda till struma och förstorad sköldkörtel.

– Det är bekymmersamt att vi får i oss allt mindre jod. Vi vet inte säkert varför det har minskat så kraftigt men det kan till exempel bero på att livsmedelsindustrin minskat sin användning av jodberikat salt och att djuruppfödare använder foder med mindre jod än tidigare, säger Per Ola Darnerud.

Jod finns i fisk och ägg

Jod förekommer naturligt i berggrunden även om halten varierar mycket mellan olika geografiska områden.

Rekommendationen är att använda salt som är berikat med jod. Bild: IBL

Livsmedel som fisk, skaldjur och ägg innehåller mycket jod. Även joderat koksalt är en viktig jodkälla.

Livsmedelsverket uppmanar livsmedelsindustrin och restauranger att använda joderat salt.

Läs också:

Sköldkörtelproblem? Symptomen du bör ta på allvar


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…