Annons

Annons

Livsmedelsverket ökar D-vitamin i maten

D-vitaminbrist är vanligt i Sverige, i synnerhet under vinterhalvåret. Ett sätt att råda bot på bristen är att nu höja halten av vitamin i våra livsmedel.

Med vårens intåg är värmen äntligen tillbaka – och med den också solen som får oss att må så bra. När vi vistas ute bildas D-vitamin i kroppen, ett steroidhormon som bland annat stärker skelett och tänder.

Annons

Men det är vanligt att lida av D-vitaminbrist här uppe i norr. Särskilt under vinterhalvåret är vi många som inte når det rekommenderade dagsintaget. Enligt Livsmedelsverket har två tredjedelar av den vuxna befolkningen ett för lågt intag och därför utökas nu kraven på den obligatoriska D-vitaminberikningen av livsmedel.

Läs också: Så undviker du D-vitaminbrist under vinterhalvåret

En kvinna i hatt solar sig på stranden. Under sommarhalvåret får vi D-vitamin från solen.

Passa på att tanka D-vitamin i solen under sommarhalvåret, det lagras i kroppen!

Den nya lagstiftningen träder i kraft den 16 maj och berör i synnerhet laktosfria och vegetabiliska alternativ till mejerivaror, men också ekologiska produkter.

Dock är det svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom mejeriprodukter. Bäst är att äta makrill, sill och lax för att säkra dagsintaget, men då de flesta av oss inte äter fet fisk varje dag kan det vara klokt att komplettera med D-vitamintabletter under vinterhalvåret.

Läs också: Hur mycket D-vitamin är lagom?

Foto: Shutterstock/IBL
Källa: Livsmedelsverket 

Text: Anais Gonzalez Cruz
Artikeln publicerades först på MåBra.

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…