Annons

Annons

Ljuvliga jitterbuggare

En underbar liten kaka. Namnet, jitterbuggare kommer från dansen Jitterbug eller Lindy hop, som ursprungsnamnet var, som blev väldigt populär på 1930–40-talen.

Jitterbuggare
ca 40 stycken:
3/4 dl strösocker
200 g smör, rumstempererat
5 dl vetemjöl
3 äggvitor
2 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta samman 3/4 dl socker, smör och mjöl till en smidig deg. Låt vila en timme i kylen.

Annons

Blanda äggvitor och 2 dl socker i en torr och ren rundbottnad skål. Sätt skålen över en kastrull med lite sjudande vatten i botten. Vispa med elvisp eller kraftig spiralvisp tills marängmassan är fast.

Gilla Året Runt på Facebook

Dela degen i två halvor och kavla varje del till 1/2 cm tjock rektangel, ca 15×30 cm. Lossa degen från underlaget med en stekspade. Bred hälften av marängmassan på varje deghalva och rulla ihop som en rulltårta. Ställ rullarna kallt i 30 minuter.

Skär centimetertjocka skivor av rullarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i knappt 20 minuter.

Av Janet Gustavsson Foto Erik Karlsson

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…