Annons

Annons

Loa Falkman medverkar i nya serien Vårdgården

Loa Falkman är aktuell som verksamhetschef i nya serien Vårdgården.

Läs också om de andra karaktärerna i Vårdgården>>

 ”Jag går ofta till doktorn helt utan anledning”

Loa Falkman, 69, spelar auktoritär och inskränkt verksamhetschefen Douglas Lejon, gift med unga Melize (spelad av Bahar Pars) och pappa till Erik och Erika (spelas av Jonas Malmsjö och Thérèse Andersson-Lewis):
Han är proper och belevad, ända tills han ser gruppbilden av gänget taget med vidvinkel.
– Men herregud! Ja inte för att jag hade en liten näsa innan, men det där ser ju helt förvrängt ut. Tänk att vi skådisar alltid är de sista som får se sånt här, säger han skrattar lika gott som bestört.

Annons

Hur känns det nu inför sändning?
– Det känns väldigt roligt.  Det är lite kittlande eftersom jag med den dåres envishet hävdar att vi inte har sett sånt här förut på svensk tv.

Skulle du passa på ett riktigt sjukhus?
– Nej, jag tror inte det. Ja, jag är ju en ganska bra lyssnare, så det skulle vara som medmänniska då kanske.

Kan du känna igen dig själv i rollen som Douglas?
– Ja, på det sättet att jag kan vara lite distraherad ibland. Men jag hoppas verkligen att jag är så lång ifrån alla hans andra sidor. Han glömmer ju namnen på sina barn och hur många barnbarn han har och sånt.

Hur är du som patient?
– Jag är ju nästan aldrig sjuk tack och lov … Men det är lätt att bli lite hypokondrisk och skena iväg på vad som egentligen från början var ett litet nageltrång.
– Jag har ingen rädsla för sjukhus och går egentligen dit alldeles för ofta. Jag vill aldrig vara i situationen att jag gått med något för länge och tänker ”varför gick jag inte och kollade detta tidigare?”

Finns det någon typ av roll som du lätt fastnar i?
– Ja, ibland tycker jag det. Jag skulle vilja vara gammal rörmokare eller bilmekaniker någon gång. Det skulle vara så långt ifrån mig och just därför skulle det bli extra roligt.

Vad skulle vara värsta utmaningen för dig rollmässigt?
– Jag tycker ju att varje roll är en utmaning. När jag spelade i ”La cage aux folles” var det ju väldigt långt ifrån mig och därför så utmanande.

Vad hade du jobbat med om du inte varit skådespelare?
– Alltså, jag är väldigt road av pedagogik och skulle egentligen gärna utveckla det. Att undervisa och visualisera, det är jag bra på. Fast familjen kanske skulle säga annorlunda…

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
– Åh, herregud. Få se nu… Nyfiken. Positiv. Och melankolisk.

Av Erika Svernström Foto: Johan Paulin/SVT

LÄS OCKSÅ: Loa Falkman: Jag älskar humor!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…