Annons

Annons

Lökpaj med örter

Purjolök, färsk lök, vitlök och örter är det som gör den här pajen extra god!

Lökpaj med örter

4–6 personer

Pajdeg:
11/2 dl grahamsmjöl
11/2 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 purjolök
3 färska lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
salt och peppar
11/2 dl riven smakrik ost
1 dl blandade färska örter, 
t ex basilika, oregano, timjan

Annons

Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk

Garnering:
färska örter

Servering:
tomatsallad
skinka

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Pajdeg: Hacka samman grahamsmjöl, vetemjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Nagga bottnen och låt stå kallt, 30 minuter. Förgrädda pajskalet, 10 minuter.
3. Fyllning: Skölj, ansa och 
skiva purjolök och lök. Skala och hacka vitlöken. Fräs all lök mjuk utan att den får färg i stekpanna med smör. Salta och peppra. 
Strö osten i pajskalet och lägg på löken. Hacka örterna grovt och strö dem över löken.
4. Äggstanning: Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar.Häll stanningen i formen.
5. Grädda pajen tills stanningen stelnat, ca 30 minuter. Garnera med örter och servera med tomatsallad och eventuellt lite skinka.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också:

Pajbitar med Västerbottensost och bacon

Färskpotatispaj 
med lax

Krämig kycklingpaj med bacon

 


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…