Annons

Annons

Lökpaj med rödlök

Gör en smakrik lökpaj med rödlök, gul lök, gräslök och vitlök. Perfekt på en buffè!

Lökpaj med rödlök och gul lök recept

Lökpaj rödlök och gul lök – recept

4–6 personer

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 gula lökar
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 msk klippt gräslök
2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost eller prästost

Annons

Äggstanning:
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad timjan

Garnering:
skivade rädisor
färsk timjan

Servering:
senapsfluff, se recept

Gilla Året Runt på Facebook

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma degen till en boll. Låt vila i kylen, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och förgrädda strax under mitten i ugnen, ca 10 minuter. Låt svalna.
2. Fyllning: Skala och skiva all lök i tunna ringar. Skala och finhacka vitlöken. Fräs ca ¾ av löken och vitlök blankt utan att den får färg i en stekpanna med smör. Lägg över i pajskalet och strö över gräslök och ost. Toppa med den ostekta löken.
3. Äggstanning: Vispa ihop ägg, crème fraiche, grädde, salt, peppar och timjan, och häll i formen. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner överallt.
4. Grädda strax under mitten i ugnen, 30–35 minuter. Pajen ska ha fått fin färg och stannat helt. Känn med sticka.
5. Vid servering: Ansa och skiva rädisorna och lägg på pajen. Lägg på färsk timjan och servera med senapsfluff.

Senapsfluff

4 personer: Vispa 3 dl crème fraiche med elvisp så att den blir fluffig och fast. Rör ner ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar och 3 msk skånsk senap. Förvara svalt.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Lax- och räkpaj med dill och zucchini

Lökpaj med örter

Sparrispajer med ädelost


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…