Annons

Annons

Lotta Engberg: Jag är Sveriges lyckligaste mormor!

Allsång på Liseberg och showturné med Hasse ”Kvinnaböske” Andersson. Sommaren blir ovanligt hektisk för Lotta Engberg. Mycket av orken och energin hittar hon i glädjen över att på kort tid ha fått fem barnbarn.

Lotta Engberg

Lotta Engberg

Känslan av kärlek var svindlande. Inom loppet av ett år och tio månader fick Lotta Engberg fem(!) barnbarn.
Mormorsglädjen gjorde att hon knappt visste vart hon skulle ta vägen. Om Lotta själv får välja är hon Sveriges lyckligaste mormor!
– De två första barnen fick mina döttrar Malin och Amanda med bara 18 dagars mellanrum, i början av 2014, berättar Lotta.
– Jag har alltid älskat mina döttrar hur mycket som helst. Och den redan stora kärleken har växt ännu mer efter att alla barnbarn har kommit.
– Jag brukar då och då röva med mig Malte och Victor, de är två år nu. Jag är förstås barnvakt också, men ibland hämtar jag dem för att vi ska kunna göra någonting tillsammans, bara vi tre.
– Om du bara visste hur roligt vi har! Vi skrattar jättemycket.
Lotta avbryter sig och kliar sig på ena underarmen, där det är svullet. Rödmyrorna slog till när hon hjälpte till i Amandas trädgård, kvällen innan vi ses.
Lotta och hennes dotter letade på Internet, för att hitta bästa sättet att bli av med den bitska myran och hittade svaret: Kanel blandat i kokhett vatten.
– Jag gillar blommor, växter och naturen. Jag är ju jägmästardotter och har jägarexamen, berättar Lotta.
– Tidigare har jag alltid satt någonting varje år, men efter att jag flyttade för ett halvår sedan har jag mycket mindre trädgård.
– Gräsmattan har jag i alla fall gödslat, så att det blir bra för mina hundar Alice och Ellen, med lilla kvällskissen och allt.

Vi ser bara till att ha så skoj som möjligt, så att det känns lite som att gå på fest varje gång

Sommar betyder allsång för Lotta. Direkt efter midsommar är det dags för nionde säsongen av ”Lotta på Liseberg” i TV4. Programmet som bjuder både publiken och programledaren på stora glädjestunder.
Av allt Lotta sysslar med, hör kvällarna på Göteborgs stora nöjesfält alltid till höjdpunkterna. I år släpper Lotta till och med ett album med sina 15 främsta allsångsfavoriter genom åren.
– Jag tycker faktiskt att det blir roligare och roligare för varje år på Liseberg. Allting är så chosefritt kring och under programmet.
– Vi tjorvar inte till det. Vi ser bara till att ha så skoj som möjligt, så att det känns lite som att gå på fest varje gång, säger Lotta.
– Vi kör inte strikt efter manus, vi är gärna lite spontana. Som den gången när jag på ett genrep snodde åt mig kameramannens handkamera. Efter det infallet gjorde vi likadant på kvällen.
– Det var helt okej, men det blev jättefula bilder. Strunt i det, det var ju roligt. Kameramannen fick bli allsångsledare i stället och jag lovar dig, hans kamera var verkligen jättetung!

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Den här sommaren dubbeljobbar Lotta. Parallellt med ”Lotta på Liseberg ”blir det showturné med Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, som knackade på i folkhemmen igen med sin låt ”Guld och gröna skogar” i Melodifestivalen i fjol.
Lotta och Hasse har arbetat ihop en gång tidigare. Det var 1982, när Hasse slog igenom med ”Änglahund” och Lotta var körsångerska på den låten.
Årets turné börjar 14 juli i Kosta i Småland och slutar i Karlshamn i Blekinge sista helgen i augusti.
– Numera brukar jag inte åka på sommarturné. Men jag kunde bara inte tacka nej till att få ha roligt tillsammans med Hasse. Han är en så fin och äkta människa och dessutom en utmärkt estradör.
– Vi kommer att framföra både Hasses och mina låtar. Dessutom har vi spelat in singeln ”Allt eller inget”.
– Första gången vi sjöng den, var när jag i april och maj vickade för Ingvar Oldsberg i ”Bingolotto” och Hasse var gäst i programmet.
Plötsligt slår det i dörren, där vi sitter på kontoret på Liseberg. En av Lottas redaktionskolleger kommer in med en sked i handen.
– Lägg det här på myrbettet. Jag har blandat ut en huvudvärkstablett i lite vatten.
Lotta är lite skeptisk, men gör som hon blir ombedd:
– Va, ska jag smeta ut den här vita geggan på armen? Tror du verkligen att det fungerar?

Lotta Engberg

Lotta har en intensiv arbetsperiod framför sig. Vilket inte betyder att hon kommer att sätta sig ner i slutet av augusti och säga: ”Fy, vad jag är trött!” Lotta är nämligen duktig på att koppla av mellan varven.
– Jag är förfärligt bra på att stänga av allt. Jag kan sova när som helst och hur som helst. Fast numera sover jag aldrig på morgnarna. Det är väl ett ålderstecken, gissar jag.
– Jag har inget problem med att bli äldre, med rynkor och att kroppen blir lite skruttigare.
– Men det skulle vara hemskt om jag tappar livslusten. Jag vill fortsätta att känna lust att upptäcka saker, att längta till saker, att vilja göra saker, allt sådant.
Lotta har fyllt 53 år och är i bra fysisk form. Hon tränar styrketräning ett par gånger i veckan och går dagligen långa hundpromenader, med gott humör. Hon är, enligt egen utsago, fortfarande ”en ganska enkel människa, en glad skit som inte tycker att det är skoj om det inte är roligt”.
– Varje morgon går jag med hundarna Alice och Ellen till ett speciellt ställe som jag kallar framtiden. Därifrån har jag utsikt ner mot en sjö och det är så vackert.
I dag lever Lotta ensam. I fjol sprack Lottas äktenskap med Patrik Ehlersson efter 20 år. Men om skilsmässan vill Lotta inte prata. Den är en privatsak, menar hon.
– Jag kan i alla fall säga att jag har insett att jag måste se på mig själv även med mina egna ögon och tycka att det är okej.
– Tidigare har det viktigaste varit att andra älskar mig. Men nu frågar jag mig själv om jag mår bra i olika situationer, för annars tar jag stryk.
– Det är jättespännande. Ibland är jag jätteduktig på att se och tycka om mig själv.
– Förut var jag alltid så himla snabb med att säga ja. I dag har jag nog nästan lika snabbt till nej.
– Jag har fått lite tydligare ramar kring mig själv. Vilket jag tror är skönare både för min omgivning och mig själv.
– Och jag är väldigt, väldigt glad över att jag inte känner mig ensam. Men jag vill förstås inte leva ensam resten av livet.

Fyra bugg ju en allsångslåt i dag, den kan folk sjunga med i

Kommande midsommar firar Lotta med en god väninna, som har en ö i en sjö. Där ska de äta gott, dricka snaps och sjunga några trudelutter.
– Förra midsommaren var första året jag var själv och då gjorde vi likadant. Min kompis har tre hundar och jag har två, så det blir mysigt med bara vi och alla hundar.
När Lotta var i dansbandsbranschen tröttnade hon till slut på allt resande. Men årets rundtur i folkparkerna med Hasse Andersson, vid sidan av ”Lotta på Liseberg”, är en annan sak.
Då vet hon att det finns ett slutmål, inget evigt tröskade i en turnébuss. Och hon ledsnar aldrig på att sjunga ”Fyra bugg och en Coca Cola”, låten som gjorde Lotta till vinnare i Melodifestivalen 1987.
– Jag trivs med att den låten fortfarande följer med mig. Jag har sådan glädje av alla de låtar som folk känner igen. ”Fyra bugg” ju en allsångslåt i dag, den kan folk sjunga med i.
Så skrattar Lotta till när hon berättar om barnbarnet Maltes reaktion, när han hörde mormors signaturmelodi för första gången.
– Malte ställde sig upp och dansade och vi skrattade som tusan. Han såg så himla rolig ut.
Så sträcker Sveriges lyckligaste mormor fram högerarmen:
– Kolla, en påsmetad Treo på ett myrbett gör tydligen susen. Svullnaden har gått ner och nu kliar det inte lika mycket längre. Vad bra!

Av Hasse Gänger Foto: Hasse Gänger

LÄS OCKSÅ
Måns Zelmerlöw: Nu vill jag hitta kvinnan i mitt liv

Sven Melander, 68: Att stå på scenen är roligare än någonsin

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…