Annons

Annons

Lotta Engberg: Jag har inte haft sommarledigt sedan jag var 13 år

Den 25 juni intar Lotta åter scenen på Liseberg. I snart fyra decennier har hon underhållit sin publik och semester är knappt att tänka på. – Jag får ju jobba med de roligaste sakerna på jorden, säger hon glatt.

Snart är det dags för Lotta på Liseberg!

Lotta Engberg sitter i bilen på väg till ett jobbmöte för tv-programmet Bingolotto, som hon leder tillsammans med Agneta Sjödin till slutet av sommaren.

– Jag är egentligen bara en vanlig tjej som gillar att sjunga. Den som folk ser på scenen är helt enkelt den jag är. Och sedan har jag liksom gnetat mig fast! säger hon och skrattar hjärtligt.

Annons

Samtidigt med programledarrollen turnerar Lotta med sin egen musik på stadsfestivaler och danskvällar runtom i Norden. Den 25 juni drar dessutom allsången på Liseberg igång för femtonde året i rad.

Att som de flesta andra vara långledig över sommaren är med andra ord inte aktuellt – men Lotta njuter i fulla drag.

– Jag får ju jobba med de roligaste sakerna på jorden. Om jag backar tillbaka bandet och tänker efter har jag faktiskt inte haft en ledig sommar sedan jag var 13 år. Men det är inte kul att vara helt ledig, då föredrar jag att kombinera jobb med fritid. Man kan ju bada i fem timmar och skriva manus i två.

Även om Lottas schema kan låta hektiskt är det inget i jämförelse med hur det har varit, menar hon.

– I 17 år var det ju dansband som gällde, och det kan verkligen vara ett slit. Vi var sex stycken i Lotta Engbergs orkester, och vi gjorde allt själva.

– När man kör från stad till stad, sminkar sig och spelar på kvällarna lär man sig verkligen att arbeta. Man tar inget för givet och vet att alla personer i kedjan är lika viktiga.

Karriären tog fart

Lottas gedigna karriär sträcker sig i dag över snart fyra decennier. Under början av 80-talet medverkade hon som körsångerska vid skiv- och tv-inspelningar, bland annat i SVT-programmet Nygammalt, där hon gjorde debut redan som 17-åring med gruppen Trioala.

År 1984 deltog hon för första gången i Melodifestivalen, tillsammans med Göran Folkestad, men det definitiva genombrottet kom några år senare i samma tävling. Då vann hon både juryns och samtidigt svenska folkets hjärtan med Fyra Bugg & en Coca-Cola och fick representera Sverige i Eurovision Song Contest 1987.

Mycket har hänt sedan dess, inte minst i och med att Lotta tog steget över till att även arbeta som programledare. Mellan 1993 och 1994, ungefär samtidigt som bildandet av Lotta Engbergs orkester, ledde Lotta dejtingprogrammet Kär och galen på TV4.

– Det uppdraget fick jag tack vare Bosse Westerlund, en producent som jag arbetat med när jag var körflicka. Han sa att ”det här kommer du att göra jättebra”, och jag litade på honom.

– Men om jag tittar på det i dag känner jag att jag kunde gjort det bättre. Det var ju inte lika rappt på den tiden, om man säger så.

Efter Kär och galen följde fler programledarjobb, bland annat för Söndagsöppet i SVT och Bingolottos livesändningar i TV4.

– Jag älskar att jobba med tv, men framför allt älskar jag att jobba med live-tv. Det är här och nu på ett helt annat sätt än när programmet spelas in i förväg. Klipps saker ihop blir det aldrig som det var i verklig­heten.

Som bekant skulle Lottas kärlek till livesändningar knappast behöva rosta. 2004 fick hon en förfrågan från Lisebergs dåvarande underhållningschef, Curt-Eric Holmquist, om att leda allsång på stora scenen. Det var då Lotta på Liseberg såg dagens ljus.

Fem år senare livesändes det första programmet i TV4, och traditionen har hållit i sig.

– Allsång är så prestigelöst och det är något jag alltid älskat. Det är så roligt och okonstlat, ett enkelt sätt att skapa gemenskap i en värld där vi skärmar av oss mer och mer från varandra bakom våra datorer.

– Det är nästan strunt samma hur det låter, tillägger hon skämtsamt, så länge vi sjunger ihop och gör det med känsla. Det finns såklart massor av prestigefylld musik som också är jättebra, men det är inte rätt fack för mig.

Lotta berättar att hon och Curt-Eric själva ringde runt till artister, bestämde tonarter och satte ihop arrangemang när allsången först startade.

Allt eftersom showen etablerades skapades snart en egen redaktion, men Lotta har under alla år fortsatt att vara involverad i planeringsarbetet.

– Jag känner mer och mer att jag vill vara med under hela pro­cessen. På det sättet har jag liksom programmet i mig redan innan jag går upp på scenen.

– Tidigare i min karriär lyssnade jag lite för mycket på and­ra, men nu är jag med och formar programmet redan från början. Om svenska folket inte kan koncentrera sig på vad jag säger för att jag har en ful klänning, då är det viktigt för mig att jag valt den själv.

1987 representerade Lotta Sverige i Eurovision Song Contest.

Alla reste sig upp

Under åren har många svenska och internationella artister, från Lill-Babs och Sven-Bertil Taube till Bonnie Tyler och Michael Bolton, gästat allsången på Lise­­berg.

Bland Lottas egna favorit­ögonblick märks några av programmets mer stillsamma framträdanden, som Mia Skäringers känslosamma version av Leo­nard Cohens Hallelujah.

– Hon var lite tveksam till att sjunga den först, men vi hade sett henne göra det tidigare och bad om att hon skulle välja den. Och det blev verkligen fantastiskt – jättesmäktande, avskalat och naket.

Ett annat mäktigt minne är när Tommy Körberg tillsammans med hela Liseberg sjöng Stad i ljus.

– Det var så att man själv nästan kände sig som Tommy Körberg en stund, säger Lotta.

Hon minns också gången då programmet började med att Jan Malmsjö framförde Snurra min jord. Vanligtvis inleds programmet med ett fartfyllt nummer, men detta var en lugn och berättande text på fyra och en halv minut.

– Det var knäpptyst medan han sjöng, och efteråt reste sig hela publiken och applåderade. Jaa, de hajar! tänkte jag. Då var det väldigt mycket känslor.

Att det inte enbart är Lotta själv som står i fokus under allsången är en del av charmen med jobbet, menar hon.

– När jag är Lotta på Liseberg går min roll ut på att lyfta fram gästartisterna och publiken, inte att framhäva mig själv. Det tycker jag är väldigt skönt. Jag är ingen som vill stå på ett konserthus och berätta om mitt liv, av samma skäl som jag aldrig kommer att skriva mina memoarer. Jag vill bara leva framåt, inte bakåt.

Guldskivorna visades upp 1989.

Mötte nya utmaningar

Även om karriären har en viktig plats i Lottas liv finns det såklart mycket mer. Lotta har två vuxna döttrar, Malin och Amanda, och har i dag hunnit bli mormor flera gånger om.

– Jag har ju begåvats med sex barnbarn, vilket är fantastiskt. De är så roliga att vara med. Särskilt när språket kommer och man kan börja samtala med varandra.

Läs också: Lotta Engberg om livet som mormor: Det är hallabaloo när vi träffas

– Vi umgås väldigt mycket i familjen, och när jag träffar dem lägger jag undan allt annat. Saker och ting kan ju faktiskt vänta nu, det kunde det inte när jag själv hade småbarn, säger hon.

Då Lotta inte umgås med familjen spenderar hon gärna tid med sina golden retrievers i naturen omkring villan i Olofstorp, dit hon flyttade efter separationen från maken Patrik Ehlersson.

– En vanlig dag startar med hundarna. Vi tar minst en timmes promenad varje morgon. Även om jag är väldigt morgonpigg innebär det att arbetsdagen inte börjar alltför tidigt.

– Sedan kan jag sitta och jobba vid datorn några timmar, och om jag är helt ledig kanske jag spelar golf. Då jag också kan ta med hundarna. De hade först lite svårt med att inte springa efter bollarna, men det har de lärt sig nu. Det är väldigt härligt att bo så här på landet och vi lever ett skönt liv i vår lilla vrå.

Flytten till Olofstorp har också betytt att Lotta måste tampas med en nybliven villaägares alla utmaningar. Något som inte kommit helt naturligt, enligt henne själv.

– Nej, absolut inte! Men jag har fått lära mig de senaste åren, och det är jag jätteglad för. Det har gjort att jag har lärt känna mitt hus.

Lotta med dåvarande maken Anders och barnen Malin och Amanda.

Blev fint prisad

Exempelvis köpte Lotta nyligen en ny tv och stötte direkt på tekniska problem.

– Då ringde jag runt till samtliga söner, både svärsöner och bonussöner, men eftersom ingen svarade satte jag mig på golvet och fixade det själv. När sedan hela bunten ringde tillbaka på kvällen kändes det skönt att jag inte behövt någon hjälp.

Lotta verkar helt enkelt trivas med tillvaron. Närmast väntar den nya säsongen av Lotta på Liseberg, med åtta stjärnspäckade avsnitt. Men först ska det firas midsommar.

Läs också: Lotta på Liseberg – här är artisterna 2018

– Midsommar spenderar jag alltid, oavsett väder, på en ö i skärgården med min kompis Tinka. Hon har tre hundar själv och jag har två, så det brukar vara jag, hon och fem hundar.

Och till hösten – ja, då ska hon faktiskt vara lite ledig trots allt.

– Efter sommaren ska jag ta det lite lugnare och hinna med att resa. Jag ska på en fitness­resa med min syster och åka till USA med min kompis, artisten Elisa­beth Andreassen.

Men kärleken till musik och publik tar aldrig slut.

– Jag älskar ju att jobba så jag ser alltid fram emot att komma tillbaka.

Hon minns särskilt när hon fick priset Lisebergsapplåden 2009, som delas ut av nöjesparken Liseberg till ”någon som gjort Sverige gladare”.

– Det är ett av de finaste prisen man kan få. Tänk om jag vetat det när jag var på skolresa till Liseberg i nian! Jag känner mig väldigt ödmjuk och tacksam, säger hon.

Lotta är en sann hundmänniska.

Av Adrianna Jalming
Foto: IBL, Sjöberg Bildbyrå, Stella och Peter Knutson

Läs också: Lotta Engberg om förändringen: ”Jag gjorde allt dumt”

Detta är Lotta!

Namn: Anna Charlotte ”Lotta” Engberg.
Yrke: Musiker, artist och programledare.
Ålder: 55 år.
Familj: Barnen Malin, 31, och Amanda, 29 (med exmaken Anders Engberg), samt sex barnbarn. Två golden retrievers, Alice och Ellen.
Bor: Hus i Olofstorp utanför Göteborg.
Aktuell: Med Lotta på Liseberg, som har säsongspremiär 25 juni i TV4.

På plats på Liseberg!

Av Adrianna Jalming

Foto: IBL, Sjöberg Bildbyrå, 
Stella och Peter Knutson


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…