Annons

Annons

Lotta och Kjell har nio barn ”Jag älskar att vara gravid”

Gå 23 år bakåt i tiden och Lotta och 
Kjell Appelkvist var ofrivilligt barnlösa. Det gick så långt att en utredning 
påbörjades. 
I dag har de nio barn och kanske blir det ett till …

Från vänster Ella, 15, pappa Kjell,  Selma, 4, Olle, 17,  mamma Lotta,  Elsa, 8 månader, Alma, 12, Linnea, 22, Pelle, 10, Kalle, 7. Saknas på bilden gör Maja, 19.

Lotta och Kjell Appelkvist 
ville tidigt bli föräldrar men det gick trögt och en utredning påbörjades. Det var under pågående process som det plötsligt stod klart att de väntade smått. Och sedan dess har det inte varit några som helst problem med fertiliteten – de är stolta och lyckliga föräldrar till nio barn, alla lika välkomna och efterlängtade.
– Kjell har väl försökt bromsa någon gång, men jag har alltid velat ha mitt eget gäng, skrattar Lotta. För åtta månader sedan föddes Elsa, som är hela familjens lilla kelgris. Hon är vårt senaste barn, men kanske inte det sista.
Lotta, 46, och Kjell, 49, har hängt ihop hela livet. De träffades när hon gick i sjuan och han i nian och upptäckte varandra på en friluftsdag då det stod fågelskådning på programmet. Men de spanade inte bara på fåglar, de kikade på varandra också.
– Vi gick i skolan i Åtvidaberg, och vi var väldigt unga, minns han. Jag var 15 och Lotta 13, men sedan den dagen har vi varit ett par. Vi flyttade ihop i Linköping när jag var 18 och Lotta 16.
Lotta ville läsa vidare, men kom inte in på barn- och ungdomsprogrammet. Då fick hon jobb inom barnomsorgen trots att hon saknade utbildning. Kjell arbetade inom däckbranschen och när det blev semestertider var de ofta ute och reste.
– Det var ännu inte aktuellt 
att försöka skaffa barn, men vi lånade gärna andras barn. Vi tog med oss grannens barn och gjorde utflykter till bland annat Kolmården och Visingsö.

Tog tid att bli föräldrar

Längtan efter egna barn växte sig starkare och när de var några och 20 kände de att det var rätt tidpunkt att bli föräldrar. Men det dröjde innan Lotta blev gravid, först när hon var 25 föddes äldsta dottern Linnéa.
Hon är 22 år i dag, och sedan kommer i rakt nedstigande led Maja, 19, Olle, 17, Ella, 15, Alma, 12, Pelle, 10, Kalle, 7, Selma, 4, och så lilla Elsa, 8 månader. Och när Olle var bebis passade Lotta och Kjell på att gifta sig.
De bor mitt ute på landet i östgötska Horn, där de har ett stort hus med plats för hela familjen och barnens kompisar. De köpte huset för tio år sedan och hade en otrolig tur.
– Huset låg ute till försäljning och säljaren begärde en miljon, berättar Kjell. Vi la ett bud, men en annan intressent bjöd över och vi hoppade av. Men efter semestern var huset ute igen och denna gång fick vi det.
De har inga grannar och det tycker de är skönt. Barnen kan leka fritt och de får tidigt lära sig umgås med djur och natur, då familjen har sex får, en häst, katter och en hund.
– Något jag önskar mig är ett större kök, säger Lotta. Barnen har ofta med sig kompisar hem, och då kan det bli lite trångt runt matbordet, även om alla får plats.
Lotta är den som mest håller till i köket. Hon har varit hemma sedan Linnéa föddes och stortrivs med tillvaron så länge den nu varar. När föräldradagarna med Elsa är slut måste hon ut och jobba, men kan tänka sig kvälls- eller helgjobb.
– Jag vill helst inte lämna bort mina barn, säger hon med eftertryck. Och jag ser det inte som en kvinnofälla, det är mitt val och jag tycker det är upp till var och en. Det där med egen tid och självförverkligande ligger inte för mig, jag mår som bäst när jag får vara tillsammans med min familj.

Annons

Äldsta och yngsta barnen Linnea 22-år och Elsa 8 månader i syskonskaran på nio barn hos familjen Appelkvist i Horn.

Matkonto: 14 000 kronor

Och Kjell protesterar inte. Han var sjukpensionär under åren 2001 till 2006 då han skadade ryggen på sitt gamla jobb, men har i dag ett bra arbete på Åtvidabergshus med gruppledaransvar. Där har även äldsta dottern Linnéa fått jobb och varje torsdag storhandlar far och dotter på vägen hem.
– Alla barnen bor hemma, även om Maja fått ett jobb där hon reser runt i Sverige. Men när hon är ledig kommer hon hem, och eftersom vi är så många går det åt mat och mjölk i massor. Vi räknar med ett matkonto på 
14 000 kronor i månaden, inklusive hygienartiklar.
Ska hela familjen äta på McDonald’s landar notan på cirka 800 kronor. Men de är måna om att sätta guldkant på vardagen för sig och sina barn och tar dem ofta med på utflykter – ibland med hotellövernattningar – och väljer besöksmål som hela familjen tycker om. Senast var de på Rosenlundsbadet i Jönköping.
– Varje år åker vi till Danmark en vecka runt Kristi himmelsfärdsdag, då det går att hyra ett hus till bra pris. Där finns två nöjesparker, liksom ett härligt bad och vi kan roa oss.
Men det är mycket vardag också. Kjell och Linnéa har en timmes restid till jobbet och stiger upp runt klockan 5, och en timme senare går Lotta upp. Hon förbereder frukost åt skolbarnen som hämtas med taxi, och fixar sedan frukost åt sig och Selma.
– Sedan ska diskmaskiner plockas i och ur, djuren skötas och tvättmaskiner laddas. Det går i ett, men två dagar i veckan åker jag och de små barnen till Horn för att delta i kyrkans aktivitet för barn och föräldrar som är hemma. Sedan är det lunch och mellanmål, varefter middagen ska förberedas. Alla äter tillsammans när Kjell och Linnéa kommit hem.
Under middagen ombeds barnen vänligt men bestämt att plocka undan sina mobiltelefoner. Annars har de lite större barnen var sin mobil som används flitigt, medan de mindre barnen leker tillsammans. Och det kan gå långa stunder utan att föräldrarna hör dem.
– Det är svårt att tro att det är så många hemma. De är jätteduktiga på att sysselsätta sig, men tycker det är extra roligt att få göra saker med bara en förälder, ett eller ett par barn åt gången.

Lotta och Kjell Appelkvist Horn träffades i unga år och har nio barn.

Älskar att vara gravid

Till gården hör lite skog som Kjell sköter, och ungarna älskar att följa med när han ska ut och jobba. Men de tycker också det är kul när hela familjen drar iväg i sin buss.
Sammanhållningen i familjen är stor och lilla Elsa vandrar vant från famn till famn. Lotta berättar att hon älskar att vara gravid, och kan nog tänka sig en liten ”tia”.
– Men så har jag också haft lätta graviditeter och smidiga förlossningar. Jag har full kontroll på kroppen när jag föder barn och vill inte ha någon hjälp. Kjell kan sitta i en fåtölj och lyssna på musik.
Kjell är kanske inte fullt så entusiastisk till ytterligare ett barn, men än är inte sista ordet sagt.
– Jag trodde att jag skulle vara nöjd efter Elsa, men det är jag inte, säger Lotta. Och jag har alltid tänkt att jag vill ha ett jämnt antal barn, så vi får se …

Text: Anna Lindau Backlund

Foto: Jan-Erik Ejenstam

Läs också:

Familjen Annorlunda har fått sitt tionde barn: En inte helt problemfri resa

Sarah Sjöström om relationen till sin autistiske lillebror: ”Familjens ankare”

Expertens handbok: Här är bästa tipsen 
till dig som 
har barnbarn!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…