Annons

Annons

Louise fick tinnitus efter nyårsfirandet

Gott nytt år, skrålade vännerna. Sen hördes en skarp knall. Två månader senare led Louise av tinnitus.

LÄS MER: Vad anser doktorn om B-vitamin om tinnitus

tinnitus

– Det hände på nyårsnatten, berättar 34-åriga Louise Malteus. Hon bor i Helsingborg med man och två små barn, och har tinnitus sedan sexton år.
– Gott Nytt År skrålade mina vänner, sen hördes en skarp knall när smällaren, modell större, träffade marken precis bredvid mig. Det kom ett tjut som genomborrade hela i huvudet, ungefär som testsignalen på TV och det slog lock för öronen.
Nu får jag tinnitus tänkte jag och tårarna sprutade, men sedan gick det över. Men – två månader senare när jag skulle gå och lägga mig var det som om någon tryckte på ”on-knappen” och satte igång en massa ljud i mitt huvud. Detta var för 16 år sedan och jag har fortfarande kvar min tinnitus.
– Min tinnitus är tre olika ljud, ett vitt statiskt brus, en syrsa och en pipsignal. Ibland låter det på vänster eller höger öra, ibland i hela huvudet. När jag är riktigt stressad får jag ett speciellt sorts ljud, som jag kallar larm. Då vet jag att nu måste jag ta det lugnt.
– Min tinnitus för mig är en barometer på hur stressad, trött och spänd jag är. Jag har lärt mig att lyssna på kroppen, och när ljudet är lågt då är jag lugn och när det är högt då måste jag ta varva ner.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

SVÅRT ATT HÖRA VISSA BOKSTÄVER

Louise är också hörselskadad och har hörapparater på båda öronen. Läkarna vet inte om hennes hörselskada och tinnitus har ett samband med smällaren. Själv tror hon att smällaren var det som utlöste båda.
– Min hörselskada är en typisk bullerskada som uppstått där diskantljuden sitter. Jag har svårt att höra konsonanter som S, T, H och undviker att vistas i bullriga miljöer eftersom jag är mycket ljudkänslig. Vid höga ljud triggas min tinnitus igång och det gör ont inuti huvudet, det liksom skär i hjärnan.
– Vad jag och mina föräldrar vet så var jag normalhörande, tills jag fick tinnitus. Jag har inget minne av att jag som liten kämpade för att höra i skolan eller hemma.

Bettskenan hjälper mig mot öronsuset

Louise har blivit grundligt utredd, med magnetkamera och en rad olika blodprov för att utesluta sjukdomar.
– Jag har provat akupunktur hos en sjukgymnast, liksom övningar för att tänja ut käkmusklerna, eftersom mycket av min tinnitus sitter i för spända axlar och käke. Jag går på massage regelbundet, och tränar på gym
– Det som hjälpt mig mest är bettskena som jag köpte av tandläkaren och mina hörapparater.
Louise är inte arg eller bitter på den som av misstag kastade smällaren, det var inte med avsikt.
– Jag lever ett bra liv, gillar att gå på loppis, läsa böcker, träna på gym och umgås med familj och vänner.

Av Susanna Hauffman Foto Stefan Lindblom

LÄS MER: Vad anser doktorn om B-vitamin om tinnitus

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…