Annons

Annons

Louise Hoffsten: Jag mår mycket bättre

Över tjugo år har gått sedan Louise Hoffsten fick diagnosen MS. Då visste hon inte vad MS var, inte vad det innebar och inte vad som skulle hända. I och med MS-diagnosen blev allt nattsvart och det kändes som livet tog slut.

louise hoffsten

Louise Hoffsten är aktuell i TV-programmet, Lugna gatan.

Idag är Louise Hoffsten inte arg längre, nu kan hon hantera det.
– Jag är ett levande bevis på att det går att leva med MS, bara man gör det på sitt eget sätt, säger Louise Hoffsten.

MS är en sjukdom som inte kan förutsägas. Det enda du vet är att den är kronisk och att du får leva med den. Skoven kan vara mellan en vecka eller ett halvår, det kan slå mot synen så du får dubbelseende, mot armar och ben så att du inte kan gå eller hålla i kaffekoppen på morgonen.
– Men när jag fick MS så fanns det inga bromsmediciner, idag finns det riktigt bra sådana. Jag har inte haft ett skov på över ett år, säger Louise.

Annons

Med rätt planering och bra förberedelser så fungerar vardagen bra för Louise och hennes familj. Den kroniska hjärntröttheten kan sätta krokben och därför hushållar hon med sina krafter för att lägga energin på det som är viktigt.
– Jag har svårt för snabba förändringar och behöver planera och få info i tid så jag kan förbereda mig, säger hon.
I hela sitt liv har hon levt på musiken. Hon har gett ut två böcker. I sin andra bok beskriver hon ett gott liv trots sin sjukdom. Boken heter ”En näve grus”, vilket är talande för hela Louise livsfilosofi. Det ska skava lite, inte vara perfekt och tillrättalagt, precis så som bluesen är.
– Jag är lyckligt lottad, min MS är en lindrig variant. Idag kan jag hantera min sjukdom även om jag aldrig helt och hållet kan acceptera den.

Louise går och simmar en gång i veckan, hon går på rehab där hon tränar och träffar andra som också har MS. Från början ville hon inte träffa någon som var i samma situation men hon har lärt sig att det är viktigt.
– Det tillför mycket att få vara med människor i samma situation. Vi pratar och skrattar om vår sjukdom. Och så tränar vi för att inte musklerna ska förtvina, berättar Louise.
Louise har lämnat det stora skivbolaget hon låg på förut.
– Jag orkar inte med några jättegrejer som långa turnéer eller att jobba med en platta under tidspress. Stressen gör att jag blir sämre, så det går inte. Men om jag får jobba med folk som känner mig så mår jag mycket bättre. Jag väljer det som är viktigast för mig, vilket är familjen och musiken, säger hon.

Av Jessika Devert Foto Anna-Lena Ahlström


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…