Annons

Annons

Lurade av nätromans med militär – förlorade över en miljon

Polisen i Värmland utreder flera fall av misstänkta bedrägerier på nätet. De drabbade är kvinnor som betalt stora belopp till män de fått kontakt med på nätet. "De känner sig väldigt lurade och desillusionerade", säger polisen Eva Maria Hallgren till SVT Värmland.

Bedragarna skickar hundratals mejl för att etablera en relation. Bild: IBL

De misstänkta bedrägerierna följer samma modell. På nätet har kvinnorna fått kontakt med ”amerikanska soldater” stationerade utomlands. En intensiv mejlkontakt har skett för att etablera en närmare relation.

Annons

Mejlen kan till exempel handla om giftermål och att ”soldaten” ska komma till Sverige och bosätta sig här.

– De som blir lurade på det här sättet upplever det som att de har haft en kärleksrelation, säger Eva Maria Hallgren till SVT Värmland.

När känslorna etablerats har kvinnorna förmåtts att föra över stora summor pengar till ”soldaten” som de vid det här laget hyser starka känslor för.

I några fall har kvinnorna till och med tagit lån för att få loss pengar att skicka till soldaten så att han kan komma till Sverige.

I de fyra ärenden som polisen i Värmland utreder just nu handlar det om hundratusentals kronor som förts över. I ett fall är det över en miljon kronor.

”Känsla av att de går till jobbet”

Polisen har tidigare utfärdat varningar för den här typen av nätbluff. En av svårigheterna i utredningsarbetet är att pengarna ofta skickats till England, Afghanistan och länder i Afrika som svensk polis inte har samarbetsavtal med.

Polisen misstänker att bedrägerierna är organiserade. Vissa av bilderna som använts och vissa namn återkommer i olika ärenden.

– Vi har fått en känsla av att de som utför det här går till jobbet och löser av varandra för att hålla igång den intensiva mejlkontakten, men det har vi inget belägg för ännu. De måste ju ha flera igång för att det ska löna sig, säger Eva Maria Hallgren till SVT.

Den här formen av romantiskt nätbedrägeri finns på polisens lista över de vanligaste nätbedrägerierna som Nigeriabrev och ”samtal från Microsoft-supporten”.

Det vanligaste scenariot är att en påstådd hög amerikansk militär på utlandsuppdrag eller desertör söker kontakt.

Bilden av amerikanske soldaten ”Steve Moon” som användes när en engelsk kvinna lurades på 48 000 pund 2010. Bild:IBL

Så skyddar du dig

  • Fråga dig själv varför en främling på en annan kontinent söker kontakt med just dig.
  • Var kommer bilden på ”soldaten” ifrån? Stämmer det med uppgifterna i mejlet (Gör ett google bildsök)
  • Sök på namnet. Stämmer det överens med uppgifterna?
  • Skicka aldrig pengar till någon som ber om det via internet.

Källa: Polisen

Text: Henrik Högström

 Läs också: Eva-Maria lurades av bedragare på dejtingsajten: Viktigt att förlåta

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…