Annons

Annons

Lyx till budgetpris: Kryssa på Östersjön

Sugen på god mat, avkoppling och en minnesvärd kortsemester? En kryssning på Östersjön är både njutbar och plånboksvänlig.

silja-1476_LR

Helsingfors
Kryssa till staden som har ett överflöd av shopping, design och sevärdheter.

Missa inte:
Domkyrkan som reser sig som en vit sockertopp och blickar ut över Helsingfors. Ritad av C.L. Engel och byggd mellan 1830 och 1852.
Den gamla saluhallen som sålt delikatesser och hantverk sedan 1889.
Kiasma även kallat moderna muséet är tack vare sitt centrala läge ett av Helsingfors mest välbesökta muséer.
Tempelplatsens kyrka blev färdig 1969 och är ett måste för alla turister. Den speciella kyrkan är inbyggd i ett berg och känd för sin akustik.
Varuhuset Stockmann, ett anrikt varuhus från 30-talet med bland annat en fantastisk hattavdelning.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Så kommer du hit:
Tallink Silja Line, tallinksilja.se
Viking Line, vikingline.se

Helsingfors är perfekt resmål för en minisemester. Här finns gott om sevärdheter, intressanta muséer, bra shopping och god mat.

 

Åland
Fast Åland är en liten ö (huvudön Åland är inte större än 45 km från norr till söder och 50 km från öst till väst) finns här mycket att se och att uppleva.

Missa inte:
Mariehamn – örikets huvudstad som fått sitt namn av en rysk tsarinna. Besök segelfartyget Pommern och promenera längs pittoreska småstadsgator med mysiga kaféer och hantverksbutiker.

Havsörnspaning på någon klipphäll. Åk exempelvis till Geta eller någon av kommunerna i norr.
Ålands kyrkor är speciella. De är ofta små och byggda i den röda graniten som kännetecknar öarna. Sammanlagt finns 16 kyrkor, många av dem härstammar från medeltiden.
Eckerö är Ålands västligaste punkt som har ett pampigt post- och tullhus.
Kastelholm: Stort 1500-talsslott mitt på Ålands fastland. Ett stenkast från slottet ligger Smakbyn, en trevlig restaurang och butik med lokala delikatesser.

Så kommer du hit:
Tallink Silja Line, tallinksilja.se
Viking Line, vikingline.se
Eckerö linjen, eckerolinjen.se

Kastelholm är ett vackert slott från 1500-talet som ligger mitt på Ålands fastland.

Kastelholm är ett vackert slott från 1500-talet som ligger mitt på Ålands fastland.

 

Åbo
Hamnstaden Åbo grundades på 1200-talet och är Finlands äldsta stad och före detta huvudstad.

Missa inte:
Muminvärlden: Ta med barnbarnen till Tove Janssons sagovärld Muminvärlden som ligger 16 kilometer utanför Åbo i Nådendal.
Domkyrkan i Åbo: Är den största och viktigaste kyrkan i Finland. Kyrkan byggdes för 700 år sedan och ligger vackert vid ån Aura.
Aura: Promenera längs ån Aura som delar in Åbo i två delar. Ta en fika eller en matbit på någon av alla de kaféer som ligger längs med ån.
Shopping: Åbo saluhall är 100 år gammal och tar årligen emot 2 miljoner besökare som handlar delikatesser och finska hantverk. Här finns även ett stort köpcentrum Hansa samt en mängd mysiga hantverksbutiker i Åbo.

Så kommer du hit:
Tallink Silja Line, tallinksilja.se
Viking Line, vikingline.se

Åbo är Finlands äldsta stad och fd huvudstad. Här ser vi ån Aura som delar Åbo i två delar.

Åbo är Finlands äldsta stad och fd huvudstad. Här ser vi ån Aura som delar Åbo i två delar.

 

Tallinn
Estlands huvudstad Tallin fick sitt nuvarande namn 1918 när republiken Estland grundades. Tallinn har historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden och många av stadens sevärdheter är flera hundra år gamla.

Missa inte:
Gamla staden: Ligger i centrala Tallinn och står på UNESCO:s världsarvslista. Promenera bland vackra medeltida hus och trånga kullerstensgator.
Alexander Nevskijkatedralen: Mellan 1849 och 1900 byggdes den rysk-ortodoxa kyrkan som många ester inte gillar då de ser den som en ryskt maktsymbol. Men än så länge har ingenting hänt.
Tallinns stadshus: Baltstaternas enda stadshus är byggt i gotisk stil på 1400-talet. Ligger på Stadshustorget i Gamla stan.
Kiek in de kök: Kanontorn byggt runt 1475. Det är 38 m högt och väggarna är 4 m tjocka.
Sankt Olavs kyrka: Namngiven efter Norges kung Olav den helige och härstammar från 1100-talet.
Kumu Konstmuseum: Estlands största konstmuseum med fascinerande arkitektur. År 2008 tilldelades museet ”European Museum of the Year”. Valge 1.
Birgittaklostret: Ungefär 2 km från Tallinn ligger ett av Nordeuropas största medeltida kloster. Birgittaklostret började byggas 1417 och färdigställdes 1436.

Så kommer du hit:
Talllink Silja Line, tallinksilja.se
Viking Line, vikingline.se (har reguljära turer)

Hösten i Tallinn är magisk. Här en vy över Gamla staden som står på Unescos världsarvslista.

Hösten i Tallinn är magisk. Här en vy över Gamla staden som står på Unescos världsarvslista.

 

Sankt Petersburg
Rysslands näst största stad är belägen vid floden Nevas utlopp i Finska viken. Under åren 1712 fram till år 1918 var Sankt Petersburg Rysslands huvudstad. Breda gator, pampig arkitektur, broar och kanaler är några av stadens kännetecken.
Missa inte:
Eremitaget: Fantastiskt museum i Vinterpalatset med gyllene tronsalar, ryska kronjuveler, Picasso, Van Gogh,Rembrandt med flera. Dvortsovaya nab 34.
Isaakskatedralen: Den största katedralen i St Petersburg med gyllene kupol blev klar 1858. Gå upp i katedralen och få en magisk utsikt över Sankt Petersburg. Isaakievskaya pl 4
Kazankatedralen: Gigantisk katedral med 80 m hög dom och hästskoformad rad av kolonner. Kazanskaya pl.2
Ryska statliga museet: Världens största samling av rysk konst finns här. Inzhenyernaja ulitsa 4
Pansarkryssaren Aurora: Ryskt krigsskepp som stred under det rysk-japanska kriget 1904-1905 och senare även deltog i andra världskriget. Numera museum. Petrogradskaya nab. 3
Mariinskijteatern: Anrik teater för opera och balett samt hemmascen för Mariinskijbaletten. Theatre Square, 1
Peter-Paulfästningen: Stadens äldsta del ritades av Peter den Store och byggdes under det Stora nordiska kriget för att skydda huvudstaden från svenska angrepp. Här är de flesta tsarerna och deras familjemedlemmar begravda. Större delen av fästning blev museum 1924.
Peterhof: Tsarens gyllene sommarpalats ligger i stor park med mängder av fontäner.
Uppståndelsekyrkan: Karamellfärgade lökkupoler och en interiör täckt med färgstark mosaik och målningar Griboedova 2 b
Yusupovpalatset: Här förgiftades mystikern Rasputin 1916 innan han dränktes i floden Moika. Nab. Reky Molky 94
Shopping: Den 4,5 km långa huvudgatan Nevsky Prospekt är ett utmärkt ställe för den som vill shoppa dessutom finns restauranger från världens alla hörn här.

Så kommer du hit:

St Peter Line, anastasia.stpeterline.com

Viking Line, vikingline.se (Kryssningen går till Helsingfors och därifrån snabbtåg till Sankt Petersburg som ingår i priset).

Som färgglada godisbitar ser St Petersburgs vackra kupoler ut.

Som färgglada godisbitar ser St Petersburgs vackra kupoler ut.

 

Riga
Lettlands huvudstad Riga ligger vid floden Daugava. Riga är en färgstark blandning av olika stilar och tidsepoker. I Gamla stan finns en labyrint av gränder och kullerstensgator medan den andra stadssidan har breda boulevarder och vackra jugendkvarter.

Missa inte:
Operan: Efter en stor brand på 1800-talet byggdes den vackra operan upp på nytt och stod färdig 1887.
Gamla stan: (Vecriga). Promenera bland pittoreska gränder och njut av atmosfären. Shoppa hantverk eller ta en fika på något av stans mysiga kaféer.
St Peterskyrkan: Ligger i Rigas gamla del. När den byggdes på 1200-talet var det en katolsk kyrka, därav namnet. Kyrktornet är 80 meter högt och därifrån har man en fantastisk utsikt över staden.
Kruttornet: En del av Rigas försvarsmur. Det har också använts som fängelse och tortyrkammare. Man kan fortfarande se kanonkulor inbäddade i muren. Idag ligger krigsmuséet här.
Domkyrkan: Största katedralen i hela Baltikum och ett av Rigas främsta landmärken. Kyrkan byggdes i början av 1400-talet men har förstörts flera gånger och sedan byggts upp igen, varje gång i olika stilar.

Så kommer du hit:
Tallink Silja Line, tallinksilja.se

Missa inte det sprudlande kafélivet i Riga.

Missa inte det sprudlande kafélivet i Riga.

Här kan du tävla om en lyxkryssning med Silja Line till Helsingfors

Text: Katarina Markiewicz/reseredaktör

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…