Annons

Annons

Lyxfällan gör entré i de fina salongerna: ”Det handlar mer om att skippa årgångsviner än energidrycker”

TV 3:s Lyxfällan söker deltagare till en ny säsong. Nu skruvar man upp ambitionerna och sanerar kraschade ekonomier i högreståndsmiljöer. Ett inslag av blått blod kan även bli aktuellt, enligt programledaren och civilekonomen Patrick Grimlund. "Vi har våra krokar ute".

Sedan 2006 har Lyxfällancoacherna, med Patrick Grimlund och Magnus Hedberg i spetsen, åkt land och rike runt för att hjälpa svenskar med kraschad privatekonomi. Metoden innebär inga silkesvantar. Deltagarna får ge över en fullmakt till ekonomerna och får rannsaka sig själva och sitt leverne. Coacherna kräver förändring och Lyxfällan-besöket kan bli en katalysator för ett nytt liv.

Annons

Under åren har de båda programledarna lagt märke till en viss trend – många par väljer att separera efter sin medverkan, berättar de i sin podcast ”Pengapodden med Patrick och Magnus”.

Gilla Året Runt på Facebook

– Det är inte så konstigt att man går skilda vägar. Det är 50 procent av alla som gifter sig som skiljer sig. När man har dålig ekonomi så ökar ju risken för trubbel i förhållandet. Då kan det vara bra med det där stålbadet, eller reningsbadet som det innebär när man inventerar sig själv, resonerar Patrick Grimlund.

Bild. TV 3

Slott istället för koja

Hittills är det mest unga människor utanför tätorterna som tvingats lägga om livsstil och kasta energidryckerna när ”Lyxfällans” hårdföra coacher kommit på besök. Men nu ska programmet alltså göra en specialsäsong.

– Det går under arbetsnamnet Lyxfällan Östermalm, säger Patrick Grimlund som menar att det finns en jämlikhetsaspekt att beakta.

– Vi vill visa hur det ser ut i både slott och koja. Och vi har mest varit i kojorna tidigare. Men nu besöker vi folk som bor i paradvåningar, på gods och gårdar.

Drottsningsholm. Bild: IBL

Produktionsbolaget bakom lyxfällan har fått agera försiktigt för att skapa förtroende för idén i det nya segmentet.

– Vi har varit i kontakt med både Riddarhuset och Hovet, säger Patrick Grimlund som avslöjar att programmet redan gjort klart med några deltagare ur adelskalendern.

Han förklarar att tittarna kommer att få möta problem de kanske inte stött på tidigare. Deltagare som har skickat barnen på internatskola får sadla om till föräldrakooperativ och ripjakten får stryka på foten.

– Det handlar mer om att skippa årgångsvinerna än att sluta dricka energidryck om man uttrycker sig så, säger Patrick Grimlund.

Lyxloppis av vinkällaren

Ett av de stående inslagen i ”Lyxfällan” är att ekonomerna pedagogiskt åskådliggör skillnaden mellan inkomster och utgifter. I ett första steg av saneringen får den hjälpsökande ofta anordna en loppis för att få in pengar att beta av de värsta skulderna med.

Och de här loppisarna kan bli något utöver det vanliga.

– Det finns ju vinkällare att sälja av, bilar och bössor, säger Patrick Grimlund som beskriver att inspelningarna kan bli känsliga för egen del.

Förutom rollen som coach i ”Lyxfällan” driver Grimlund egen konsultverksamhet och det är inte omöjligt att han kommer att stöta på anhöriga eller vänner till de som väljer att vara med i sitt vardagliga värv.

Bild: IBL Bildbyrån

Det kan bli dålig stämning.

– Jag hoppas ju att man kan se professionellt på det och skilja på mina roller, säger Patrick Grimlund.

Producenterna bakom ”Lyxfällan” är också försiktigt positiva till att få med en nära släkting till kungafamiljen, oklart vem, i programmet.

– Visst finns det ekonomiska problem i alla samhällsklasser, det är inte ovanligt att det satsas en smula för mycket på bettingsajter samtidigt som inkomsterna sinar, säger Patrick Grimlund.

Republikanska föreningen: ”Kanon!”

Att även kungahus kan hamna i ekonomiska trångmål är inget nytt eller ens sällsynt.

Parallellt med de svenska planerna så planerar Lyxfällans danska upplaga ”Luksusfælden” ett inslag med Prins Joachim. I det avsnittet vill de danska coacherna reda upp oredan som uppstod efter att prinsen tvingades lämna slottet Schackenborg på Jylland och flytta hem till mamma i Köpenhamn med miljonskulder i bagaget.

Det svenska hovets inställning till att medverka i Lyxfällan är dock ännu oklar.

– Den som lever får se, säger Ulrika Eleonora på Hovets presstjänst.

Republikanska föreningens generalsekreterare Magnus Simonsson välkomnar greppet. Bild: Republikanska föreningen

Lyxfällans planer applåderas dock av Republikanska föreningen som skulle välkomna insyn i det svenska kungahusets ekonomi.

– Kanon! det var verkligen på tiden att det här granskas, säger generalsekreterare Magnus Simonsson.

Lyxfällan sänds i TV 3, torsdagar 20.00

Text: Henrik Högström


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…