Annons

Annons

Lyxspa på äldreboende – ja tack!

På Bergalids 
vårdboende i Helsingborg kan de äldre få massage, ljusterapi och 
bubbelbad. Förra året invigdes ett nytt spa och här finns ett solrum med sandstrand och ljudet av vågskvalp. Allt för att de äldre ska må bra till både kropp och själ!

Bergalids vårdboende ligger mycket vackert mitt i Helsingborg med en stor park full med höga rhododendronbuskar, träd och blommor överallt.

26 grader i solen. Judith, hyresgäst på Bergalid njuter i solrummet med undersköterska Vibeke och David Söder, verkamhetschef.

Solen skiner och i den grönskande trädgården sitter många äldre och njuter av det fina vädret. Lägenheterna i trevåningshuset är stora och ljusa med en strålande utsikt över havet och sundet mot Danmark, som ligger en promenadväg bort. På sommaren blir det jazzfest med musik och grillning i parken.

Annons

Det märks att de boende trivs. På en bänk i parken träffar vi 92-åriga Sonja Osterman som flyttade till Bergalid när hon miste ett ben för ett och ett halvt år sedan.

– Jag har det bra här och behövde komma till ett ställe där man blir lite uppassad. Personalen är trevlig och alla är så rara, säger hon.

I Helsingborg finns det fyra vårdboenden med olika specialinriktningar och på Bergalid har man satsat på spa och hälsa. Andra vårdboenden har inriktat sig på konst, djur och natur samt natur och trädgård.

– Jag tror på ett hela livet-koncept med skratt, glädje, skrik och tårar. Det ska vara lördag hela veckan och man ska få leva livet, hela livet. Det är en mänsklig rättighet i Sverige och det gäller bara att anpassa boendet till verkligheten. Vi är alla 17-åringar i hjärtat, och åldern är bara en siffra på papperet. Att arbeta inom äldrevården ger mig så mycket, säger enhetschefen David Söder som har varit med och dragit igång inriktningsboende på Bergalid med massagerummen och spa.

Ett rum med sandstrand

På väg till den nya spaavdelningen träffar vi på Judith Aldenius som är en pigg 97-åring. Hon har just satt på sig sin vita morgonrock och är på väg till solrummet som ligger längst ner i huset.

– När jag fyllde 80 år åkte jag ensam till Bulgarien och gick på ett spa där. Det var mycket trevligt och jag passade på att göra alla behandlingar som fanns, berättar Judith Aldenius som har bott på Bergalid i fem år.

I solrummet finns en sandstrand med fyra bekväma solstolar och från en högtalare hörs det behagliga ljudet av fågelkvitter och vågskvalp. Rummet för tankarna till en grekisk ö med blå fönsterluckor, blomstergirlanger, lyktor, pelargoner i plast och på en bardisk står flaskor med cider.

Den ena väggen har en fototapet med hav och en sandstrand där ljuset förändras allt eftersom dagen går. Vid soluppgången kan man njuta av ljuset på Bali, och nu på dagen får vi uppleva ljuset i Miami. Mot slutet av dagen sänks ljuset till solnedgång över Mauritius. Hit ner kan alla boende komma när de vill få en livsviktig dos av ljus och njuta av värmen.

David Söder, chef för Bergalidens Vårdboende tillsammans med en hyresgäst, Sonja Osterman.

Just nu är det 26 grader varmt i solrummet och termometern kan ställas in på valfri temperatur.

– Solrummet är så fint, och det är härligt med värmen. Förr var jag ofta ute på promenader runt Helsingborg, men jag har fått så torrt hår nu och tål inte solen så bra längre, säger Judith Aldenius.

Beröring bryter isolering

Det finns två massagerum, och i ett rum står ett lyxigt spabadkar. För de äldre som är sängliggande finns även ett specialanpassat badkar som kan höjas och sänkas i olika vinklar.

Medan Judith försvinnner iväg för att njuta en stund i det bubblande badkaret berättar äldreboendets chef David Söder om sin vision. Han är en ung, drivande person med många idéer och har arbetat med vård och omsorg sedan 2009.

– Det är aldrig för sent att leva och uppleva. På äldreboendet ordnas filmvisningar, gymnastik, bussutflykter, och det finns en damklubb. Bergalid har årskort på fotbollsarenan Olympia, och vi försöker få till livesändningar från Stadsteatern och Konserthuset. Alla boende ska kunna erbjudas utevistelse varje dag och personalen försöker hitta något för alla, berättar David Söder.
Bergalids vårdboende har i dag en hälsopedagog anställd, och i framtiden kan det också komma att finnas en särskild äldrepedagog.

Judith på Bergalids äldreboende får taktil massage.

Judith har precis bubblat klart i badkaret och gör sig redo att gå till massagerummet för att få taktil beröring, som är extra viktig för äldre människor.

Hela personalen på Bergalid är utbildad i taktil beröring. En mjuk metod med lugna och ömsinta strykningar längs huden, där spänningar ofta sitter. Den används ofta inom äldrevården och även vid vården av spädbarn och handikappade.

– Jag är ganska spänd och axlarna är värst. Beröringen är väldigt skön, och man blir avslappnad. Alla äldre är inte så vana vid beröring och metoden måste kanske förklaras. Om man inte vet vad taktil beröring är kanske en del tycker att det är lite konstigt att bli klappad som ett barn, säger Judith Aldenius.

Det börjar bli dags för lunch på avdelningarna och på en informationsskärm i trappan kan vi läsa att det är italienskt tema denna vecka. Vi möter 93-åriga Dinka som börjar bli hungrig.

– I dag blir det italienska köttbullar och cappuccinopannacotta till efterrätt, berättar David Söder.

– Mangiare, mangiare, kom och hämta mig när maten är klar, svarar Dinka glatt på italienska innan vi går.

Av Hélène Lundgren

Foto: Helena Bévengut-Lasson

Läs också:

Här är äldreboendet med egen trädgårdsklubb


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…