Annons

Annons

Mackorna vi minns

Från 6-8 skivor om dagen till surdeg och trendiga pålägg. Vår älskade smörgås är en trendig typ! Historikern Rickard Tellström ger oss en minnesvärd tillbakablick på mackor i Sverige

mackor-vi-minns

1940-tal: Sirapslimpa med prickig korv och inlagda rödbetor
1950-tal: Vitt bröd med ägg, kaviar och gräslök
1960-tal: Pizzamackor med sardiner
1970-tal: Limpsmörgås med ost och apelsinmarmelad samt Dagobert-mackan
1980-tal: Baguette med kalkon och paprika
1990-tal: Ciabatta med pesto, mozzarella och soltorkade tomater
2000-tal: Ciabatta med salami och brie
2010-tal: Pulled pork på rostad surdegsmacka
2016: Avokadomacka med paprikahummus och solros-strössel

Annons
Gilla Året Runt på Facebook
Richard Tellström

Richard Tellström

Hallå där…

Richard Tellström, etnolog och måltidshistoriker vid Örebro och Stockholms universitet.

Varför äter man inte lunchmackor här i Sverige på samma sätt i t ex Norge?
– Matkulturen kan delas upp i en öst- och en västnordisk del, där vi hör ihop med Finland och Baltländerna i den östra. Vår tradition är att äta varm mat till lunch, till skillnad från den västnordiska där en macka räcker.

Hur påverkas smörgåsätande av trender som glutenfritt, lchf och liknande?
– Försäljningen av mjöl har visserligen minskat något, men vi äter inte mindre bröd generellt. I vissa åldersgrupper, bland särskilt hälsointresserade, minskar man på bröd och mjöl. Å andra sidan finns parallellt starka brödtrender, till exempel surdeg som varit populärt nu i 15 år.

Hur ser 2017 års/framtidens macka ut?
Eftersom mackor och spannmål är klimatsmart mat tror jag att brödet har en ljus framtid. Jag tippar att ostmackan är framtidens macka!

Källa Pågen

Av Susanne B Olsson Foto Sjöberg Bild


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…