Annons

Annons

Magdalena Ribbing: Tvinga aldrig barn att kramas!

Sluta dela ut kramar från barn till vänner och släktingar – då fråntar du dem dess integritet. Det uppmanar folkvettsexperten Magdalena Ribbing i sin frågespalt i Dagens Nyheter.

Är det okej att säga åt sina barn att krama gästerna som kommer på besök? undrar en läsare som skriver till folkvettsexperten Magdalena Ribbings frågespalt i DN.

Magdalena Ribbings svar är tydligt: Nej, aldrig.

Annons

”Ingen människa, vare sig barn, ungdom eller vuxen, ska någonsin tillsägas att krama någon, föräldrar må vara undantag, annars aldrig!”, skriver hon.

Kränker barns integritet

Alltför många föräldrar, menar hon, uppmanar sina barn att ge kramar och pussar till vänner, släktingar och andra i familjens närhet – och även om det görs i all välmening innebär detta ett kränkande övertramp. Motvilligt ger barnet säkert den efterfrågade kramen, men på bekostnad av sin egen integritet.

Gilla Året Runt på Facebook

”Ingen vill inse att i all föräldravälvilja och vänlighet blir barnet fråntaget sin integritet och betraktas i någon mening som en god sak som ska muntra upp någon. Om barn uppfostras att ge kramar till andra, bekanta eller släktingar, hur ska de förstå att de ska vägra och i stället ropa på hjälp om en främling kräver en kram av dem i ont syfte?” skriver hon.

Magdalena Ribbing, svensk fˆrfattare, journalist, folkvettsexpert,

Magdalena Ribbing, folkvettsexpert.

Av samma anledning menar forskare att vi inte ska sträva efter att ha lydiga och väluppfostrade barn – utan istället barn som uppmuntras att själva känna efter vad som känns rätt och fel.

Källa: DN.se

Läs också:

Studie: Föräldrar som prioriterar sina barn är lyckligare

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…