Annons

Annons

Maggan samlar på klippdockor

Margareta Hillman, 71, från Gävle, var bara fem år när hon började leka med klippdockor. När hon blev vuxen väcktes intresset på nytt. Nu har hon en samling från hela världen – och alla Året Runts klippdockor!

Klippdockor

Omkring 5 000 klippdockor är samlade hemma hos Margareta Hillman i Björke, en mil norr om Gävle. Alla är prydligt sorterade efter årtal i A4-pärmar. Och laminerade, för att de ska hålla bättre.

Annons

– Jag började samla på klippdockor 2004, av en slump. Jag var inne på Tradera och såg att Yvonne, den klippdocka som jag älskade mest när jag var liten, var till salu.
– Jag vann inte den auktionen, men sedan dess har jag lyckats få Yvonne och en hel del andra dockor. Man kan nog säga att klippdockssamlandet har blivit ett beroende!

Margaretas klippdockor kommer från olika årtionden och har olika ursprung.
– Från början hade jag bara tänkt samla klippdockor från 1940- och 50-talen, men det har ökat.
– Det är väldigt roligt att se hur modet har förändrats genom åren och hur de olika tecknarna har gjort sina dockor.

Mina favoriter är de kungliga prinsessorna

En hel del av Margaretas klippdockor kommer från veckotidningar. Och många från Året Runt.
– Jag har nog nästan alla Året Runts klippdockor. Mina favoriter är de kungliga prinsessorna som fanns i tidningen på 60-talet: Christina, Birgitta, Margaretha och Desirée.

Hur hittar du nya objekt till din samling?

– Jag söker på Tradera, loppisar, samlarmässor och ibland annonserar jag att jag vill köpa. Jag har även köpt klippdockor från USA och Ryssland.

Hur mycket kan man få betala för en riktigt unik klippdocka?

– Priserna varierar, men jag har betalat 785 kronor för en docka, och det var Doris Day i en orörd klippbok från 1950-talet. Klippdockor från veckotidningar är inte så dyra än så länge, för det finns ganska många av dem.

Margaretas klippdocka

Klippdocka från Margaretas samling

Har du klippdockor att sälja? Eller vill du kanske börja samla själv? Kolla in sajter som www.tradera.com och www.blocket.se

Av Helene Arkhem Foto: Pernilla Wahlman

Läs mer om Året Runts klippdockor här!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…