Annons

Annons

Berit, 72: Magsmärtan var en hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt förknippas ofta med stark smärta i bröstet och ut i ena armen. För kvinnor kan det dock se helt annorlunda ut. Det vet Berit Boman som drabbades av en infarkt för fyra år sedan.

Det var en söndag i början av sommaren 2013. Berit Boman, då 68 år gammal, hade fixat med tvätten och skulle sätta sig och äta middag. Sonen, som tillfälligt bodde hemma eftersom han brutit armen, gjorde henne sällskap.
– När vi satt där fick jag plötsligt ont i mellangärdet. ”Det känns så konstigt i magen”, sa jag till min son. Men eftersom jag har Crohns sjukdom, där magsmärtor är vanligt, tänkte jag att det säkert hade något med det att göra. Sedan minns jag inte mer förrän jag vaknade upp på sjukhuset två dygn senare.
Det som hände var att Berit fick ett akut hjärtstopp på grund av en hjärtinfarkt. Hon föll ihop vid matbordet och sonen, som inte kunde göra något med sin brutna arm, ringde 112. På bara fyra minuter var ambulansen på plats och efter arton minuters hjärt-lungräddning fick personalen igång Berits hjärta igen. Hon fördes till Karolinska sjukhuset i Solna där hon fick genomgå en ballongsprängning och ligga nersövd och nerkyld i två dagar.
– Så här i efterhand känns det helt overkligt, som att jag har varit med i en filminspelning. Att ha legat nersövd så länge – det tog lång tid innan jag kunde förlika mig med att det hade hänt.
Tanken att hon skulle drabbas av hjärtinfarkt hade heller aldrig slagit henne. Hon hade aldrig haft högt blodtryck eller högt kolesterolvärde och i släkten fanns inga hjärtsjukdomar. Hon var normalviktig, tog regelbundna promenader och som pensionär levde hon inte ett särskilt stressigt liv.
– Men jag rökte, ibland upp emot ett paket cigaretter om dagen, och nu vet jag ju att det är en de största riskfaktorerna för hjärtinfarkt, säger Berit.

Svårt med balansen

Efter dygnen på Karolinska i Solna flyttades Berit till sjukhuset i Huddinge, där hon stannade i nästan två veckor. Därefter fick hon en plats på Stockholms sjukhem för rehabilitering. En mindre hjärninfarkt, som orsakats av syrebristen under hjärtstoppet, gjorde att Berit hade lite svårt med talet och balansen. Både hon och sonen fick senare också gå till en kurator för att bearbeta det som hänt.
– Hade inte min son varit hemma hos mig den söndagen hade jag inte levt i dag!
Första tiden efter infarkten minns hon som ganska jobbig.
– Jag hade svårt att sova och var rädd för att det skulle hända igen. När jag var ute och promenerade så gick jag alltid bland människor, aldrig där det var folktomt. Men jag fick ett trygghetslarm från kommunen och ganska snart avtog rädslan. ”Händer det så händer det, och det kan jag ändå inte göra något åt”, intalade jag mig själv.
Rökningen har Berit slutat med.
– Jag fick två nikotinplåster med mig hem från sjukhuset, men dem använde jag inte. Det var inga problem alls att sluta.

Vilar varannan dag

I dag äter hon fyra olika mediciner – blodförtunnande, blodfettssänkande, tabletter mot högt blodtryck och betablockerare. En gång i halvåret går hon på kontroll hos en hjärtsjuksköterska på vårdcentralen. Rökstoppet gjorde att hon la på sig några kilon i vikt, och därför är hon noga med att röra på sig och tänka på vad hon äter. Sedan några år tillbaka är hon också ordförande i Riksförbundet HjärtLungs lokalförening i Botkyrka-Salem.
– Jag träffade en väninna vars man hade fått en hjärtinfarkt och de var aktiva i föreningen. Så jag hängde med på en studiecirkel för nyopererade – ”Bli vän med ditt hjärta” – och sedan fortsatte jag att engagera mig. Vi arbetar mycket med upplysning och livsstilsförändringar och det är en fin gemenskap.
Just upplysning är något som Berit brinner starkt för.
– Kvinnor får ofta helt andra, mer diffusa, symtom än män vid en hjärtinfarkt. Jag fick ont i magen, en väninna till mig åkte in till sjukhuset med värk i ryggen. Vi kvinnor är bra på att ta hand om andra, men sämre på att ta våra egna problem på allvar.
Det har nu gått fyra år sedan Berit fick sin hjärtinfarkt. Hon har inga bestående men, mer än att hon ibland kan känna sig väldigt trött.
– Det kan ju också ha med åldern att göra! Hjärtinfarkten är inget jag tänker på längre, jag försöker i stället hitta på roliga saker och leva i nuet. Och så tar jag det lugnt och vilar varannan dag!

Annons

Läs också: Tyst hjärtinfarkt drabbar oftare kvinnor. 

TEST: Är du 
i riskzonen? Testa dig själv!

De flesta hjärt-kärlsjukdomar kan förebyggas om man gör något åt sina riskfaktorer. Ju fler nej du får nedan, desto bättre!
• Röker du?
❏ Ja ❏ Nej
• Har du högt blodtryck?
❏ Ja ❏ Nej
• Har du höga blodfetter?
❏ Ja ❏ Nej
• Är du överviktig?
❏ Ja ❏ Nej
• Har du diabetes?
❏ Ja ❏ Nej
• Finns det hjärtsjukdomar i familjen?
❏ Ja ❏ Nej
• Är du ofta stressad?
❏ Ja ❏ Nej
• Är du deprimerad?
❏ Ja ❏ Nej
• Har du sömnstörningar?
❏ Ja ❏ Nej
• Har du dåliga kostvanor, med litet intag av frukt, grönsaker och fiberrika livsmedel?
❏ Ja ❏ Nej
• Är du dålig på att motionera?
❏ Ja ❏ Nej

Av Linda Unnhem

Foto: Thomas Carlgren

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…