Annons

Annons

Majblomman – en blomma som gör gott

Den lilla majblomman som har gett hundratusentals barn ett bättre liv. I år fyller den 109 år – och den blommar mer än någonsin.

Beda Hallberg

Majblommans intiativtagare, Beda Hallberg.

Allt började med en eldsjäl…

De första majblommorna såldes i Göteborg 1907. Beda Hallberg, en kvinna som var verksam inom stadens frivilliga fattigvård, fick en idé.
Hon skulle starta en insamling till förmån för barn och alla som skänkte ett bidrag skulle få en liten blomma som kvitto.
Blomman, som var av papper, skulle likna blåsippor från Bedas hembygd Onsala. Priset skulle vara så lågt att alla skulle kunna köpa den, då kostade blomman 10 öre.
I början var majblommans syfte att hjälpa tuberkulossjuka. Tuberkulosen var en av dåtidens värsta folksjukdomar. Den drabbade framför allt unga människor och tog många människoliv. 25 procent av alla dödsfall i Göteborg berodde på tuberkulos vid den här tiden. Den lilla majblomman blev en succé, hela 139 000 blommor såldes första året.

Annons
Majblomman 2016

Årets majblomma.

Årets blomma är turkos och lila!

2016 års majblomma är turkos, med mörklila kronblad. Pricken i mitten är ljust violett.
Blomman är designad av barn och framröstad av barn i sociala medier. Årets blomma säljs av barn i hela landet från den 14 april till första veckan i maj.
En liten blomma kostar 20 kronor, en krans kostar 40 kronor.

majblomman

Majblomman sedan 1907

650 miljoner sålda blommor

80 000 barn i åldrarna 9–12 år kommer att sälja majblommor i år. Förra året samlades 61 miljoner kronor in på två veckor. Målet är förstås att samla in ännu mer pengar i år. Sedan 1907 har 650 miljoner majblommor sålts.

majblomman

Majblommans riksförbund arbetar aktivt mot barnfattigdom.

Hit går pengarna

Majblomman är Sveriges största hjälporganisation och arbetar året runt (inte bara i maj) mot barnfattigdom.
Målet är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden.
Majblomman samlar in pengar genom att landets skolbarn säljer majblommor. Tack vare det kan barn och unga under 18 år få bidrag.
Bidragen ges exempelvis till fritidsaktiviteter, glasögon, en cykel eller vinterkläder. Bidrag söks på den lokala Majblommeföreningen.
Organisationen stöder även forskningsprojekt för att förbättra barns villkor. Av de pengar som samlas in går 80 procent direkt till barnen.

Av Helene Arkhem Foto Majblommans riksförbund


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…