Annons

Annons

Måla dig till harmoni – ny trend för vuxna

Här är nya terapitrenden: Målarböcker för vuxna!

shutterstock_300041192_2

Förr var det mest barn som färgglade teckningar. Nu är det vuxna som köar till Panduro för att köpa de senaste målarböckerna.
Målarböcker för vuxna är en ny hobbytrend som vuxit sig starkt de senaste åren. Men det är inte vilka motiv som helst utan symmetriska mandalas och slingrigt vackra illustrationer. Målningen ska ge lugn och harmoni och har traditioner från förr.
Att rita och färglägga mandalas är en typ av meditation som kommit från hinduiska och buddhistiska ritualer.
Och de nya målarböckerna är en utveckling av trenden. De har vackra och intrikata bilder som tar lång tid att färglägga. En av de första stora succéerna i genren var Hemliga trädgården av Johanna Basford och nu finns flera böcker av både henne och andra.  Även Aller media ger ut en målarbok som finns i handeln nu.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Metoden med att måla och använda sig av konst för att uppnå harmoni är dock ingen ny vetenskap. Lite mer djupare terapi kan kan få genom Uttryckande konstterapi, UKT.
Det är en terapiform där man använder sig av någon kulturyttring som ett sätt att öppna upp för samtal, och få större tillgång till sina känslor.
Det kan handla om måleri, dans, rörelse, musik, poesi eller drama. Tanken är att omedvetna skikt inom oss kan medvetandegöras med hjälp av konsten. Ibland kan nämligen kroppen berätta sådant som vi själva inte kan sätta ord på.
– Många av dem som söker sig till oss för terapi i grupp eller enskilt, säger att de vill ha ett alternativ till kbt eller den vanliga samtalsterapin, som de inte riktigt känt sig hjälpta av, säger Margareta Wärja, som är leg psykoterapeut och utbildare i UKT.

KONSTTERAPI BRA VID KRISER

Konst som terapi kan vara ett redskap i ett förändringsarbete när vi känner att vi stagnerat i livet och behöver komma vidare, hamnat i en kris eller för att läka sår,
– Genom konsten kan vi få tillgång till mer av vår potential och våra inneboende resurser. Det kan även hjälpa oss förstå hur vi socialiserar med andra och hjälpa oss att på rätt sätt få behov tillfredsställda, våga ta plats, hävda oss, enligt Margareta Wärja.

Metoden är varken så ny eller så flummig som man kanske tror:
– UKT har funnits i Sverige i ungefär 35 år, och används främst av terapeuter och behandlare inom privat vård, men även den offentliga, berättar hon vidare.

Nu ska metoden för första gången utvärderas vetenskapligt i Sverige.
Margareta Wärja håller i ett forskningsprojekt vid Karolinska Institutet i Stockholm, där UKT används som terapiform för kvinnor med gynekologisk cancer, med fokus på den existentiella och känslomässiga kris en sådan diagnos, och behandling, för med sig.
Målet är att utforska och utveckla en UKT-behandling som kan användas inom rehabilitering inom vården, och närliggande områden.
Resultat från studien väntas bli klara om cirka två år.

Av Mia Coull och Ulrika Efthamre Foto Shutterstock

mandala
Här kan du ladda ner 6 st gratismotiv

måla mandala
Här kan du ladda ner 6st mandalas med hjärtmotiv

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…