Annons

Annons

Mandelmanns får bygglov för hus och parkering

När Mandelmanns ansökte om lov för att kunna bygga ut på gården fanns en del kritiska röster mot planerna. Men lagom till att tv-favoriterna öppnar för sommarsäsongen har kommunen beviljat bygglov, berättar Skånska Dagbladet.

Mandelmanns gård får bygglov för parkering

Succén har en baksida. Många nyfikna besökare innebär trafikkaos vid Mandelmanns gård. Bild: Cecilia Möller/TV4

Paret Mandelmanns gård Djupadal i Rörum på Österlen har länge varit ett populärt utflyktsmål på sommaren. Och intresset har inte blivit mindre efter  programmet Mandelmanns gård i TV4. Efter premiärsäsongens succé, har det rullat på och för tillfället är den tredje säsongen under inspelning.

Annons

Under sommaren har gården öppet för besökare. Eftersom intresset för att besöka det självhushållande lantbruket med kafé och butik är stort vill Mandelmanns bygga ut.

Vill underlätta för trafiken till gården

Tidigare i januari lämnade Gustav och Marie Mandelmann in en ansökan om bygg- och marklov till Simrishamns kommun. Ansökan gäller dels en byggnad som ska fungera som gårdsbutik, huvudentré, ett plank och en parkering.

Ett sätt att kunna ta emot gäster effektivt och dämpa eventuell villervalla i trafiken.

– Det är väldigt trångt på landet med små smala grusvägar som inte är dubbelfiliga. Vår idé kommer inte minska trafiken men underlätta så att det går snabbare och smidigare, sa Marie Mandelmann till Kvällsposten då.

Kommunen beviljar bygglov – trots synpunkter

När förslaget gick ut för yttrande till berörda grannar och myndigheter fanns det en del synpunkter. Några grannar oroade sig för ökad trafik, smällande bildörrar och buller.

Läs också: Mandelmanns nya planer väcker protester i grannskapet

Nu har byggnadsnämnden i Simrishamns kommun sagt sitt i frågan. Och de anser att Mandelmanns förslag inte kommer att skada de miljö eller kulturvärden som finns på platsen. Nämnden anser inte heller att bygget kommer att ”medföra betydande olägenhet” för grannarna och beviljar bygglovet. En parkering kommer snarare att underlätta trafiksituationen än försämra den, enligt samhällsbyggnadsförvaltningen.

En av nämndens ledamöter har dock reserverat sig skriftligt mot beslutet.

Ljuvliga Österlen lockar många turister i sommar

Sommarturister i Skåne. Bild: IBL

Marie Mandelmann har tidigare sagt att ett bygge knappast lär hinna komma igång till årets säsong. Samtidigt hoppas hon att man kan hitta en gemensam lösning för p-problemen på Österlen. Här finns många näringsidkare som är beroende av besökare samtidigt som de charmiga landsvägarna inte kan svälja hur många bilar som helst.

– Jag tycker fortfarande att det bästa vore om kommunerna kunde gå in i byarna och hitta en plats för en allmän parkering i utkanten av byn. Sedan får man ställa bilen där och gå. Det hade varit det absolut bästa tycker jag, sade hon i april.

Bygglovet kan överklagas.

Skånska Dagbladet var först med att rapportera om nyheten.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Nej till ny parkering på Mandelmanns gård

Mandelmanns ändrar planerna inför sommaren: ”Vi kommer att ta emot färre”

Efter TV-succén: Mandelmanns slopar spontanbesök

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…