Annons

Annons

Så många är drabbade av kvinnosjukdomen restless legs

750 000 svenskar är drabbade av restless legs. Men trots att sjukdomen är så vanlig missar ofta läkarna att sätta diagnos.

Restless legs innebär att det känns som om det pirrar eller kryper i benen när du sitter stilla en längre tid eller när du ligger i sängen och ska sova.

restless legs

– Willis-Ekboms disease eller restless legs är en av våra stora och relativt okända kvinnosjukdomar och tyvärr är kunskapen kring sjukdomen alldeles för liten. Många kan gå i många år utan att få rätt diagnos, säger Jan Ulfberg, docent och specialist i intermedicin.

Annons

Sjukdomen WED/RLS är en kronisk neurologisk sjukdom och i Sverige är runt 750 000 personer drabbade, av dessa behöver cirka 300 000 läkemedelsbehandling för att få en normal livskvalitet.

– Trots att sjukdomen är vanlig så är det inte sällan som sjukvården missar att sätta diagnosen vilket leder till att många inte får den behandling som dem behöver eller i värsta fall behandling som gör dem sämre. Många av dessa patienter känner sig missförstådda och lider i det tysta, konstaterar Jan.

Läs också: 4 tecken på att du är drabbad av restless leg

Liknar depression och utmattning

En av svårigheterna med att diagnosticera sjukdomen är att symtomen ofta kan vara diffusa och snarlika andra besvär som depression och utmattning.

– Symtomen kan variera från person till person och det är viktigt att man som läkare ställer rätt frågor. Sömnstörningar är ett av huvudsymtomen, både problem med att somna och att man vaknar flera gånger per natt. Har en person långvariga problem med sömnen så bör det utredas ordentligt, säger Jan Ulfberg.

Orsakerna bakom sjukdomen är ännu inte kartlagd men det finns vissa belägg för att det handlar om störningar i hjärnans dopaminsystem. Senare forskning visar även att dessa patienter ofta har syrebrist och nedsatt blodflöde i vävnader och i det centrala nervsystem.

– Tyvärr är detta en sjukdom som inte uppmärksammas nämnvärt, även om det har hänt en hel del de senaste tio-femton åren, inte minst inom läkemedelsbehandling av dessa patienter. Många kan idag bli hjälpta med de mediciner som finns idag. Forskningen som bedrivs leder förhoppningsvis fram till ännu effektivare läkemedel i framtiden, och att kunskaperna kring och förståelsen för denna sjukdom ökar, avslutar Jan Ulfberg.

Av Anna Horn
Foto Shutterstock

Läs också:

Annika gick i sömnskola mot restless legs

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…