Annons

Annons

Många med lipödem får fel diagnos

Lipödem är en sjukdom som nästan bara drabbar kvinnor och ofta debuterar vid en stor hormonell förändring i livet – pubertet, graviditet eller klimakterium.

Lipödem drabbar främst kvinnor och sjukdomen kan vara smärtsam och psykiskt påfrestande. Men det finns hjälp att få, på lite olika sätt. Det mest invasiva sättet är fettsugning, men med hjälp av lymfdränage, kompressionskläder och träning kan man också lindra symtomen.
Sue Mellgrim är sjuksköterska och medicinsk lymfterapeut och har träffat tusentals kvinnor med lipödem sedan 2009 då hon började jobba med sjukdomen. Att kvinnorna bemöts nonchalant i vården 
beror oftast på att läkare och vårdpersonal inte vet vad lipödem är.
– Antingen vet de vad lipödem är och vill hjälpa kvinnorna eller så vet de inte vad lipödem är och då kan det gå hur som helst. En del vill veta mer och lära sig och glädjande nog är det en ökande grupp. Men det är fortfarande skrämmande många som feldiagnostiserar kvinnor med lipödem och ger dem diagnosen fetma, säger Sue Mellgrim.

Motion och massage

Lipödem är en hormonell sjukdom och debuterar ofta vid någon stor förändring som pubertet, graviditet eller klimakterium. Allt fler kvinnor får diagnosen lipödem vilket kan bero på att fler söker vård och får rätt diagnos, men det kan också bero på vår livsstil.
– En orsak till ökningen av lipödem hos kvinnor kan vara den tidiga p-pilleranvändningen. Hormonlaborerande av olika slag kan också vara en orsak, som för att bli med barn eller att komma till rätta med menstruationsbesvär. Men det är bara gissningar för man vet 
inte säkert, berättar Sue.

Fettsugning kan hjälpa

För att hjälpa sig själv finns det några saker man kan göra. Att använda kompressionskläder är en av dem och att ge sig själv massage är en annan. Att motionera är också bra, för att behålla muskelmassa och inte öka i vikt.

Annons

Har man stora ödem kan man snedbelasta knä- och fotleder och då hjälper i de allra flesta fall en fettsugning. I dagsläget får man bekosta en sådan operation själv. Det är ett känsligt ämne eftersom fettsugning kopplas samman med skönhetsoperationer, vilket det här inte alls handlar om.
– Det borde inte vara kontroversiellt. Att se till att personer med lipödem kan hålla sig friska såväl psykiskt som fysiskt, rörliga och arbetsföra livet ut är en samhällsbesparing i sig, säger Sue Mellgrim.

Text: Jessika Devert.

Foto: Shutterstock.

Läs också: Therese trodde hon var tjock – hade sjukdomen lipödem


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…