Annons

Annons

Måns Zelmerlöw: Nu vill jag hitta kvinnan i mitt liv

Efter ett hektiskt år som regerande vinnare av Eurovision Song Contest är Måns Zelmerlöw beredd att låta segerbucklan gå vidare. Värdskapet för den stora sändningen är slutpunkten på hans karriär som programledare.

mans-zelmerlow

Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw hade nätt och jämnt hunnit av scenen efter sin vinst i förra årets Eurovision Song Contest då han fick frågan om han ville leda årets upplaga av tävlingen.
– Jag svarade direkt att det ville jag självklart gärna göra. Sedan dröjde det väldigt länge innan det kom en officiell förfrågan, men när den väl dök upp blev jag väldigt glad. Uppriktigt sagt hade jag nog tyckt att det hade varit lite konstigt om jag inte hade blivit tillfrågad. Det är ju inte så vanligt att Eurovision-vinnare har programledarerfarenhet, konstaterar Måns.
Vid sin sida har Måns Petra Mede, som gjorde en oförglömlig programledarinsats i 2013 års Eurovision Song Contest.
– För mig var det en självklarhet att det var Petra som jag ville leda tävlingen tillsammans med. Vi träffades första gången 2009, då Petra ledde Melodifestivalen och jag var en av de tävlande artisterna. Redan då märktes det att det fanns en bra kemi mellan oss. Petra är väldigt orädd, vilket jag tycker är kul.
Blotta tanken på de omkring 200 miljoner TV-tittarna skulle ge många rutinerade programledare stora skälvan. Måns hör dock inte till dessa.
– Just nu känns det väldigt lugnt, konstaterar han när vi ses några veckor innan tävlingen. Jag känner mig trygg med Petra vid min sida. Sång- och dansnumren som vi ska göra tillsammans tror jag kommer bli fantastiska. Och både engelskan och franskan sitter. Jag ser inte riktigt vad jag ska oroa mig över, vilket i sig är lite oroande.

Petra är väldigt orädd, vilket jag tycker är kul

Bredvid Måns i soffan ligger labradoren Messi välbehagligt utsträckt, märkbart nöjd över att ha sin husse inom räckhåll. Under förra året kämpade Måns ofta med det dåliga samvetet över att han var borta så mycket från Messi. Samtidigt har det galet hektiska året som regerande Eurovision-vinnare överträffat alla hans förväntningar.
– Det är så många drömmar som har gått i uppfyllelse. Först och främst att komma hem från Wien och få ta emot hyllningar konstant i en veckas tid. Och så alla turnéer. Vi började på Gröna Lund. Sedan var det Skandinavienturné, Europaturné, julturné och slutligen en Australienturné. Därefter var det fullt fokus på Vasaloppet.
Efter sin seger i Melodifestivalen lovade Måns att genomföra en svensk klassiker. Vasaloppet var det första av de fyra lång-loppen som ingår i utmaningen.
– Med tanke på det dåliga föret var jag supernöjd med att ta mig in på strax över nio timmar, men nästa gång ska jag åka på sju timmar. Jag har lovat mina tränare – elitåkarna Daniel och Rikard Tynell – att jag ska ställa upp igen nästa år.
– Det har varit sjukt svårt att komma igång med träningen efter Vasaloppet som jag hade tränat så länge för. Men snart ska jag hoppa upp på cykeln och förbereda mig inför Vätternrundan. Sedan är det Vansbrosimningen och därefter Lidingöloppet. Simningen är min starkaste gren, och cyklingen är jag också säker på att jag kommer att fixa. Däremot bävar jag för Lidingöloppet. Jag är inte född till att löpa…

Annons
Gilla Året Runt på Facebook
Måns och Petra Mede leder Eurovision tillsammans

Måns och Petra Mede leder Eurovision tillsammans

LÄS OCKSÅ: Bobby Ljunggren: Mammas stora svek tog nästan livet av mig

När Måns behöver få en andningspaus från uppmärksamheten och storstadspulsen åker han till sitt lantställe vid Mälaren, som bara kan nås med egen båt.
– Jag sålde min lägenhet i Barcelona i somras. Med tanke på hur hektiskt livet var insåg jag att det sista jag behövde på min lediga tid var en festhelg i Barcelona. I stället kände jag behov av att få isolera mig och snickra. Det tar bara någon timme att ta sig från stan till mitt sommarställe, vilket är helt perfekt för mig.
Att han en dag skulle bli en framgångsrik och förmögen artist fanns inte i Måns sinnevärld för elva år sedan.
– Mitt musikaliska självförtroende var lågt efter gymnasiet. Jag hade gått på ett musikgymnasium med 200 likasinnade som i mitt tycke var mycket bättre än vad jag själv var. Jag kunde inte se varför just jag skulle kunna försörja mig som artist.
Lyckligtvis var juryn i talangprogrammet ”Idol” av en helt annan åsikt. Måns kom på femte plats i tävlingen och hade därmed skapat sig en plattform för en fortsatt karriär.
Seger i ”Let’s dance” och medverkan i Melodifestivalen stärkte hans populäritet.
– Att få leda ”Allsång på Skansen” var det stora målet som jag hela tiden jobbade emot. Det var det jag tänkte mig att jag skulle göra då jag blev 50. Och så kom erbjudandet redan när jag var 24!
– Det var tre underbara somrar på Skansen, men jag saknade hela tiden mitt eget artisteri. Jag hade trott att jag skulle kunna ha en artistkarriär vid sidan av programledarrollen, men det fanns inte på världskartan att det skulle gå att kombinera.
Efter att ha sjungit ”Stockholm i mitt hjärta” på Sollidenscenen för sista gången valde Måns att gå en lite smalare väg med albumet ”Barcelona sessions”.
– Det gick fullständigt åt skogen! Jag tror att albumet kom för nära inpå ”Allsången”. Det var inte så många som såg mig som artist då. Efter Melodifestivalsegern känns det verkligen som att jag har påbörjat någonting nytt som jag vill bygga vidare på. Det är först nu som jag vågar tro och hoppas att jag ska kunna vara artist hela mitt fortsatta liv.

Jag har många idéer och tycker om att dra igång projekt

– Programledaruppdraget för Eurovision Song Contest är en engångsföreteelse. Efter det kommer jag att satsa helhjärtat på musiken och försöka etablera mig mer ute i Europa.
En annan av punkterna på Måns önskelista är att någon gång få göra film.
– Det vore kul att få testa det. Hittills har jag bara provat på skådespeleri i musikaler. Jag har fått några erbjudanden om filmroller, men ingen av dem har känts rätt. När jag har sett de färdiga resultaten har jag varit glad över att jag tackade nej.
Måns är inte typen som trivs med att ligga i soffan och slappa på fritiden. En stor del av sin lediga tid ägnar han åt entreprenörskap i olika former.
– Dels vill jag fortfarande ha ett skyddsnät ifall musikkarriären skulle avstanna, dels tycker jag det är kul att få fokusera på andra saker ibland. Jag har många idéer och tycker om att dra igång projekt. Däremot är jag värdelös på att förvalta de bolag som jag startar. Den biten överlåter jag helst på mina affärspartners.
En av dessa partners är det forna tennisproffset Jonas Björkman, som också är en av Måns bästa vänner. Tillsammans driver de en framgångsrik anläggning för racketsporten padel. De har även den gemensamma stiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation, vars mål är att verka för en bättre värld för utsatta barn och ungdomar.
– Tillsammans med organisationen Star for life har vi tre skolor i Sydafrika. Dessutom har vi en egen skola i Kenya, och ytterligare en som öppnar i Etiopien i september. Eftersom skolgången i både Kenya och Etiopien kostar pengar hade de fattiga barnen på våra skolor inte kunnat gå i skolan utan vår hjälp. Det är en oerhört mäktig känsla att vi har så stor inverkan på deras liv. Dagen efter Eurovision Song Contest åker jag ner till Etiopien för att inspektera skolan som håller på att byggas där.

Efter hemkomsten till Sverige väntar en stor 30-årsfest. Måns känner ingen ångest inför att passera 30-årsstrecket. Hans tidigare stora bekräftelsebehov har avtagit med åldern.
– Jag är tryggare i mig själv och mer grundad än tidigare. Nu vet jag vilka som älskar mig för den jag är, och det räcker gott och väl.
Bandet till mamma Birgitta, 63, pappa Olle och lillasyster Fanny, 26, i Lund är starkt, även om Måns önskar att de bodde närmare varandra. När jag undrar om han så småningom vill ha en egen familj kommer svaret blixtsnabbt.
– Absolut! Sedan jag blev singel för två år sedan har jag dejtat en hel del, men nu är jag rätt trött på det. Jag har ingen brådska med att stadga mig, det viktigaste är att hitta rätt person. Den här gången vill jag finna kvinnan som jag vill spendera resten av livet med.

Av Linda Andersson Foto: Carl-Johan Söder och Janne Danielsson/SVT

LÄS OCKSÅ
Visste du det här om Måns Zelmerlöw?

Niklas Strömstedt: Kärlek är svårt – jag var rädd att bli lämnad


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…