Annons

Annons

Maria, 36: Min magsmärta var migrän!

Sedan hon var femton har Maria Röös ibland vaknat med magknip och yrsel. Först nyligen fick hon veta att hon lider av bukmigrän – en form av migrän som främst ger magbesvär.

Bukmigrän

Maria Röös fick sitt första migränanfall när hon var 15 – då trodde hon att det handlade om lågt blodsocker.

Maria Röös bor med sin man och sina tre barn Kim, Felix och Alice i Kristinehamn. Hon jobbar som förskollärare och gillar att resa och uppleva nya saker, umgås med kompisar, äta mat och ha det trevligt.
Maria är ovanligt pigg och förskonad från sjukdomar tycker hon själv, men har skrivit på sin blogg om en ovanlig åkomma.

Annons

– Den första attacken fick jag när jag var femton år och bodde hemma. Jag vaknade tidigt en morgon, hade ont i magen och kände mig dålig, yr och kallsvettig. Jag gick upp och kunde inte riktigt stå på benen, ramlade nästan av toaletten. Sedan snubblade jag ut på trappan för att få luft och sedan in i en spaljé i vardagsrummet.

Då kom Marias mamma och pappa, som hade vaknat av oljudet, till undsättning.

– Jag minns att mamma undrade om jag hade druckit, men det hade jag ju inte alls! Mamma gav mig juice och en banan och sen mådde jag bättre. Då trodde vi att attacken berodde på lågt blodsocker.

Vaknar av magknip

De här attackerna har kommit till och från under alla år, berättar Maria. De kom oftare än vanligt runt 30-årsåldern, men nu händer det kanske en gång i månaden.

– Det börjar nattetid. Jag ligger och sover och vaknar av att jag har väldigt ont i magen. Smärtan känns både i magsäcken och tarmarna. Det krampar och värker, och sen är det bara att springa på toa.

Maria brukar ta en frukt, eftersom hon tidigare trott att det är blodsockret som blivit för lågt.

– Eller också äter jag lite filmjölk, tar Samarin och Novalucol och går på toa en gång till. Då går det oftast över. Har jag tur är det över på en timme.

Höll på att svimma

Men en natt för ett tag sedan fick Maria ett anfall som var mycket värre än det brukar.

– Jag var likblek och kallsvettig och höll på att svimma när jag satt på toa. Jag hade så ont i magen. Jag la mig på en kudde på golvet i köket när smärtan var som värst. Då blev jag ruskigt illamående, men var så matt i kroppen att jag inte visste om jag skulle klara mig till badrummet. Jag kom fram till toan men kräktes aldrig, utan somnade med huvudet mot toalettstolen.

Till slut tog sig Maria tillbaka till sängen och somnade om.

– När jag vaknade var jag inte bättre. Och smärtorna kom och gick under hela dagen. Så illa har det aldrig varit förut.

Slarvat med maten

Till skillnad från människor som har vanlig migrän har Maria aldrig ont i huvudet, och hon mår oftast inte illa. Hon har många gånger funderat över om det finns några speciella triggerfaktorer som kan utlösa anfallen, och försökt luska reda på eventuella samband. Men hon har ingen födoämnesallergi eller överkänslighet, och har inte kunnat se något samband med vad hon ätit innan hon får sina anfall.

– Möjligen kan jag se att jag ”slarvat” lite med mattiderna dagen innan och ätit för lite eller med för långa mellanrum.

Råd till dig som tror att du kan ha bukmigrän

  • För att försöka se om det finns någon utlösande orsak kan du föra en anfallsdagbok med uppgifter om var, när och hur besvären uppstår. Speciell veckodag? Speciell kost? Om det finns något som verkar utlösa anfallen är första åtgärden att försöka undvika det.
  • Om det skulle vara bukmigrän du har går det att använda samma läkemedel som för huvudvärksmigrän, både vad gäller akuta besvär och förebyggande. Här måste du rådgöra med en läkare så att läkemedlen passar med eventuellt andra mediciner eller besvär som du har.

Läs också: Läkaren: Bukmigrän är vanligare än vi tror

Text: Susanna Hauffman
Foto: Jan Oscarsson

Läs också:

Vad kan man göra mot illamående vid migrän?

Petras migrän var en cysta i hjärnan

Jag ändrade kosten och blev av med min migrän


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…