Annons

Annons

Maria, 66, fick hjälp med ICI-metoden mot artros

Det är ett mirakel att slippa smärtan! För två år sedan började Maria, 66, få problem med artros. Plågan försvann över en natt när hon fick behandling med kortison. "Nu är jag princip helt smärtfri", säger hon.

Maria Cidh, 66 år, bor med sin familj i Kampavall i Lerdala, i en gammal skola med tillhörande stall.

ICI- metoden mot artros

Det är ett mirakel att smärtan är borta säger, Maria Cidh.

Marias djurintresse är totalt. Hon har också arbetat som redaktör för två tidningar, Hästen och Hundliv. Hennes man är hovslagare och före detta tävlingsryttare. Äldsta dottern delar också hästintresset och kör tävlingar med sin ponny.

Annons

För två år sedan hjälptes Maria och hennes dotter åt att köra in två hästar. Långa dagar med hårt jobb i kylan, och Maria började få väldigt ont i sina leder, främst i knän och höfter.

– Innan dess hade jag inte haft några egentliga problem, berättar Maria. Utom när jag ramlade av en tävlingshäst 2002 och fick en bäckenfraktur, som jag gick omkring med ett tag innan den upptäcktes.

– Det blev ingen operation eller annan behandling, bara råd från sjukgymnast att försöka röra mig så mycket som möjligt.

Gick med fraktur i månader

Efter fem månader upptäcktes att frakturen fortfarande inte var läkt. Det innebar att Maria blev lite sned i höften, och hade väldigt ont i perioder. Hon var stel i höfter och knän, även i armarna.

– Jag har inte diagnosen åldersartros, men säkert den typ av artros man kan få av idrotts- eller ansträngningsskador

– Doktor Gunnar Boström är vår husläkare här i Lerdala sedan 35 år. Jag berättade för honom om min smärta och fick en spruta enligt hans metod ICI, och märkte att jag blev mycket mjukare i höften och i lederna. Kunde böja mig utan problem. Det blev ett tydligt allmänt välbefinnande.

Men när Maria för två vintrar sedan gjorde en så kallad inkörning med två unghästar började hon få fruktansvärt ont i knäna.

– Jag fick hjälp upp på min häst och tog mig bort till hästtransporten och bilen och vi åkte hemåt. Men när vi kom ut på stora vägen var det ishalka. Vi fick lasta ur hästarna och gå med dem längs vägkanten åtta kilometer! Det var en mardröm. Så fort jag stannade till höll jag på att svimma av smärta.

Blev utskälld av läkaren

Men Maria är inte typen som ryggar för svårigheter!

– Nästa dag var jag tvungen att fortsätta med inkörningen, jag tog alvedon som inte hjälpte nämnvärt. Fick skjuts hem, och på måndagen ringde jag doktor Boström. Han skällde lite på mig för att jag inte kommit tidigare, men så fick jag min kortisonspruta.

Och på fredagen var jag smärtfri, och mådde jättebra. Kunde utan problem gå flera kilometer och jobba med hästarna.

– Jag upplevde att det var ett mirakel. Och jag har fortsatt att ta sprutorna varannan månad. Smärtlindringen varar mellan två och tre månader.

Maria har ett stort djurintresse.

Maria går också till en kiropraktor som behandlar en snedställning i höften och bröstryggkotorna.

– Med dessa två behandlingar kan jag leva i princip helt smärtfri. Jag tror att kortisonsprutorna hjälper till med kroppens egen läkning. Och jag har aldrig känt några som helst biverkningar av den här låga kortisondosen.

LÄS OCKSÅ: ICI- metoden skonsam mot artros

Vem drabbas av artros?

  • Hälften av alla svenskar över 70 år har artros.
  • Det finns några kända riskfaktorer för artros, bland annat ärftlighet, tungt eller ensidigt belastande arbete, tidigare skada av leder som till exempel korsband eller menisk, övervikt eller svaga muskler.
  • Artros är en ledsjukdom som kan sätta sig i vilken led i kroppen som helst, men är vanligast i höfter, händer och knän. Det är brosket i leden som drabbas först, men hela leden är sjuk. Brosket tunnas det ut, blir skört, går sönder och försvinner så småningom. Brosket är stötdämpande och när det försvinner uppstår smärta.

Av Susanna Hauffman
Foto Anna Hållams

Läs också:

Alexandra Charles : Min smärta var artros

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…