Annons

Annons

Maria blev fri från whiplash med unikt träningsprogram!

För tio år sedan blev 
Maria Persson påkörd i en 
rondell och drabbades av en whiplashskada. I dag är värken borta – tack vare ett specialdesignat 
träningsprogram.

Maria Persson lever ett aktivt liv med sina hundar och tar ofta långa skogspromenader.

Maria Persson, 43, bor i Norrköping med skogen som närmaste granne. Övriga familjemedlemmar är fyra labradorer i olika åldrar. Hundarna är också hennes medarbetare. Maria är beteendevetare och jobbar med att ge stöd åt skolungdomar. Hon jobbar även med autistiska barn, och här får hon hjälp av sina hundar.
– De gör en stor och viktig insats. Jag får en extra ”dörr” till patienterna.
Maria har ett bra liv och kroppsligen har hon varit mycket frisk.
– Ja, fram till krocken för tio år sedan. Jag blev påkörd bakifrån av en långtradare. Föraren gjorde en missbedömning i en rondell och smackade rakt in i min bil.
Bilen fick skrotas, men Maria var just då tacksam över att hon inte blev svårt skadad.
– Jag hade ont och lite blåmärken, men inte värre än att jag gick till jobbet dagen efter. Jag gick upp till sjukhuset enligt den procedur som följer en sådan olycka. Jag blev röntgad, men då såg man inga skador. Senare fick jag veta att man inte ser den typ av skada jag hade med vanlig röntgen, det krävs andra metoder.
Så Maria jobbade på som vanligt.
– Men efter ungefär två månader kom de konstiga smärtorna. Jag kopplade inte ihop dem med olyckan, jag var ju röntgad och kollad.
Det var en speciell sorts smärta som inte liknar vanlig spänningsvärk eller nack-
spärr.
– Då brukar man ju kunna ta på det onda och musklerna är ömma. Men den här smärtan satt längre in, och den satt ofta i under flera dygn. Man blir så nedbruten av att gå omkring med svår smärta och jag grät när jag tänkte på att jag kanske måste ha den här smärtan hela livet.

Har full rörlighet igen

På vårdcentralen fick Maria smärtstillande, men hon upplevde inte att det hjälpte.
– Inte heller hjälpte det att stretcha, ta varma bad eller smörja på liniment. Vissa perioder var det riktigt jobbigt, andra perioder var smärtan mer uthärdlig. Jag har ett motstånd mot att äta för mycket värktabletter så jag försökte lära mig att hantera smärtan mentalt. Eftersom jag har utbildning i kbt hade jag kanske en fördel, för jag vet hur hjärnan och psyket fungerar. Men det är faktiskt svårare att behandla sig själv än att stödja patienter. Tanken på att jag kanske måste ha den här smärtan livet ut var inte lätt att bearbeta.
Maria läste en annons om att universitetet i Linköping sökte deltagare till en studie om whiplashskador. Hon anmälde sig direkt och blev grundligt undersökt, bland annat med ultraljud där man kunde se den djupt liggande muskulaturen i nacken. Där såg man hennes skador tydligt och konstaterade att hon hade nedsatt funktion i flera avseenden. Hon fick ett specialdesignat träningsprogram av en sjukgymnast.
– Först tyckte jag att övningarna var
jättekonstiga! Jag skulle till exempel stå på alla fyra och dra i ett gummiband med munnen! Övningen heter ”lejonet”, som när ett lejon sliter köttet av sitt byte. Men jag körde stenhårt med övningarna i flera månader, och när man undersökte mig igen var mina funktioner väldigt mycket bättre. Jag hade samma rörlighet som en person utan whiplashskada och smärtan var nästan helt 
borta.
– Träningen har tydligen byggt upp min muskulatur, och utfört någon sorts reparation. Jag vet inte om man kan säga att jag är ”botad”, jag vet bara att jag inte har ont längre. Jag behöver inte ta några tabletter och jag har full rörlighet.

Läs också: Unik metod lindrar smärtan för whiplashskadade

 

Vad är 
whiplash?

En pisksnärtsskada i nacken, whiplash, uppstår oftast i samband med trafikolyckor då huvudet kastas fram och tillbaka. De ledband, ligament, som håller fast huvudet i halskotorna får små bristningar. Man kan säga att man får en form
av stukning av nacken. Muskler, leder, nerver och diskar kan också skadas. Även slag, fallolyckor och tacklingar inom
 idrotter kan orsaka 
whiplashskada.

Vanliga symtom

* Smärta och stelhet i nacken.
* Huvudvärk.
* Utstrålande symtom i armar 
 (smärta, stickningar, pirrningar,
 känselförändringar).
* Smärtor i käklederna och ibland 
 svårt att gapa.
* Tinnitus.
* Ansiktssmärtor.
* Yrsel.
Symtomen kan komma direkt men också några dygn efter olyckan. Vanligtvis brukar smärtan och stelheten försvinna inom några veckor, men det är inte ovanligt 
att nacksmärtorna varar i några månader. Cirka 50 procent har fortfarande nackbesvär ett år efter skadan. Att ha ont en längre tid kan leda till att man blir känsligare för och reagerar starkare på smärta.

Annons

Av Susanna Hauffman
Foto: Privat, Shutterstock

Läs också:
5 bra övningar för att träna bort din onda nacke

5 övningar som hjälper dig att få en bättre hållning

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…